Spring naar de content
bron: ANP

‘De kick is vaak om het te doen op plekken waar mensen het niet verwachten’

Afgelopen zondag mondde een protest op het Malieveld in Den Haag uit in een gecoördineerde actie van voetbalhooligans tegen de politie. Niet voor het eerst mengen hooligans zich in maatschappelijke protesten. Ondanks inlichtingen over de actie kon de politie onlusten niet voorkomen. "Het probleem is dat we hier te maken hebben met menselijke grilligheid".

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Thom Edinger
Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is dt728x90f.jpg

En opeens waren daar vuurwerkbommen. Leuzen als 'Wij zijn Nederland' en 'Dictatuur' worden gescandeerd, stenen vliegen door de lucht. De Mobiele Eenheid voert charges uit, een waterkanon wordt ingezet. Wat een vreedzaam protest tegen de corona-maatregelen van het kabinet had moeten zijn, wordt plots ontsierd door geweld. 400 mensen worden aangehouden, waaronder kinderen en passanten. De demonstratie op het Malieveld in Den Haag, georganiseerd door de groep ‘Viruswaanzin’, werd afgelopen zondag gekaapt door voetbalhooligans. Het is niet de eerste keer dat supporters de rol van stokebrand op zich nemen bij demonstraties. De laatste jaren laten zij zich steeds vaker zien bij protesten rondom maatschappelijke kwesties. 

Volgens bijzonder hoogleraar sportsociologie Ramón Spaaij kijken supporters vooral of er potentie zit om te rellen. “Kijken of er wat te halen valt. Bij zo’n demonstratie zit er een stukje anti-autoriteit in, zeker als er ook politie bij komt. Helemaal in corona-tijd, wanneer er niet zoveel valt te beleven, geven dit soort evenementen een gevoel van opwinding.” Het abrupt afgebroken voetbalseizoen is echter niet de reden dat hooligans zich op dit soort evenementen richten. Dat hooliganisme los is komen te staan van het voetbal, speelt al langer. “Het is een maatschappelijke tendens. Het gebeurt niet zoveel meer rondom wedstrijden, maar bij demonstraties, op festivals en op van te voren afgesproken plekken in bijvoorbeeld bossen.” 

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 4 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap

Onderwerpen