Spring naar de content
bron: hyundau

Op naar het nieuwe rijden

De omschakeling op ‘groene stroom’ is in volle gang. Ook de auto-industrie anticipeert op een duurzamere toekomst. Niet de elektrische auto, maar de waterstofauto lijkt hierbij hoge ogen te gooien.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Jo Simons

Het feest van vooruitgang stond langs de A6 aan de linkerkant als je vanuit Amsterdam door de Flevopolder via de Noordoostpolder naar Friesland reed. Een indrukwekkend rijtje, voor die tijd onvoorstelbaar grote windmolens. Eigenlijk wel mooi daar, zo op dat lange stuk dijk, waar verder in geen velden of wegen iets te bekennen viel dat er last van zou kunnen hebben, behalve een paar boeren in het achterland, die vrijwel allemaal zelf een molen in hun tuin hadden staan.
Die hadden ze met een hypotheek van de Rabobank laten bouwen en ze waren er nu letterlijk slapend rijk van aan het worden, omdat niet alleen de hypotheek gesubsidieerd was, maar ook elke aan het openbare elektriciteitsnet terug geleverde kilowatt. 

Die molens op de dijk, die een flinke klap groter waren dan de inlandse varianten, stonden daar zo heerlijk fris de toekomst te wezen, net als de Flevopolder zelf. Naast de windmolens lag een wiek van zo’n ding in de berm, met daarin display een waarop te zien was hoeveel huishoudens er krek op het moment dat je erlangs reed op draaiden. De getallen weet ik niet meer, maar wel dat ik de eerste keer dacht: goh, grappig dat ze dat precies weten. De tweede keer dacht ik: zijn dat eigenlijk veel huishoudens of zo, dat ze dat laten zien? Zijn ze daar trots op? Moet ik me trots voelen, dat wij dat toch maar mooi voor elkaar gebokst hebben in Nederland? En waarom wil iemand mij dit op dit moment laten weten? 

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap

Onderwerpen