Spring naar de content
bron: john jansen

Bram Peper: ‘Pim Fortuyn had gelijk met zijn verweesde samenleving’

Sinds corona is de overheid weer zichtbaar en zorgzaam. En dat zal zo blijven, zegt Bram Peper. De PvdA’er en oud-partijideoloog, pas tachtig geworden, blikt vooruit: ‘We krijgen een nieuw normaal, de markt heeft afgedaan.’ Ook kijkt hij terug en onthult: ‘Wim Kok wilde zijn kabinet laten vallen. Hij was aan het eind van zijn Latijn.’

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Willem Pekelder
Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is dt728x90f.jpg

“De samenleving is terug,” zegt Bram Peper, terwijl hij een flinke trek neemt van zijn sigaar. En hij herhaalt met kracht: “De samenleving is terug! Dat is een ontzettend belangrijke notie: we zijn van elkaar afhankelijk.”

Dat wisten we niet meer, al decennialang, eigenlijk al niet meer sinds Margaret Thatcher: “There is no such thing as society. There are individual men and women and there are families.” Peper: “Die uitspraak miskent het inzicht van de Verlichting dat de samenleving als zodanig kenbaar is. De civil society bestond nog wel, maar alleen in kleine kring. Als geheel was ze verdwenen. Een volledig geïndividualiseerde, verkokerde maatschappij hadden we. Maar kijk nu. Iedereen helpt elkaar en steekt elkaar een hart onder de riem. Geweldig! De bewonersorganisatie van mijn wijk overlegt met plaatselijke restaurants om maaltijden aan huis te laten bezorgen tegen een schappelijke prijs. En bij diezelfde bewonersorganisatie kun je terecht om je hart te luchten.”

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap