Spring naar de content
bron: anp/marcel van den bergh

Het oordeel Gods

Op het Zuid-Hollandse eiland Goeree-Overflakkee is de Bijbel Gods onfeilbaar Woord, en enig richtsnoer voor het leven. Tegelijk hield het coronavirus in de hechte gemeenschap meer huis dan elders. ‘Wij zijn allen zondaars, van één lap gescheurd.’  

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Willem Pekelder

Het is een drukke boel in de pastorie van dominee J.W. van Estrik. Een schoondochter is op bezoek met drie jonge kinderen, en tussendoor loopt een enorme hond. “Dat is een tosa-inu,” zegt de predikant. “Een Japanse vechthond, maar hij doet geen vlieg kwaad, hoor. Ik wilde ik hem Pastor noemen, vanwege zijn mooie, witte bef, maar mijn kinderen kozen voor Danger.”

Van Estrik is dominee van de Hersteld Hervormde Kerk, een orthodox-protestants genootschap in het plaatsje Goedereede. De kerkelijke gemeente telt zo’n zeshonderd leden, die – vóór corona – bijeenkwamen in een voormalige boerenschuur, omgedoopt tot De Levensbron. “Zondags wandel ik in zwart pak met zwarte das hier over de dijk naar de kerk,” zegt Van Estrik (63), naar buiten wijzend. “De kerkenraad hecht zeer aan zwart, maar als ik elders preek, draag ik graag een grijze das.”

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap