Spring naar de content
bron: anp

Coalitiepartijen onder de loep: VVD op winst, CDA en D66 ten dode opgeschreven?

De VVD profiteert in de peilingen duidelijk van de coronacrisis, terwijl deze voor coalitiepartners CDA en D66 een stevig verlies laten zien. Hoe vallen de verschillen in populariteit van de huidige coalitiepartijen te verklaren en wat zeggen die peilingen nu eigenlijk? "We zien dat partijen die de premier leveren het doorgaans goed blijven doen totdat deze leider ermee stopt."

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Jan Pieter Jansen

De Tweede Kamer ging afgelopen vrijdag met zomerreces, waarmee Kabinet-Rutte III weer een stapje dichterbij de eindstreep komt. Na een veelbewogen eerste helft van 2020 kan de balans worden opgemaakt en moeten we concluderen dat de VVD de grote winnaar is. Met een ruime winst in de peilingen en de verkiezingen in zicht gaan her en der al geluiden op dat Nederland niet meer kan ontkomen aan Rutte IV – mits de premier zich nog een keer aan een campagne wil wagen natuurlijk, maar daar twijfelt eigenlijk niemand aan. Ook de ChristenUnie blijft voorlopig buiten schot en staat lichtelijk in de plus. Dit terwijl de peilingen voor coalitiepartners CDA en D66 een stevig verlies laten zien.

De VVD heeft het succes vooral te danken aan het vertrouwen dat zij putten uit de aanpak van de coronacrisis, hetgeen in de politieke wetenschap het rally ‘round the flag-effect wordt genoemd. De onzekerheid die een plotse crisis van buitenaf met zich meebrengt resulteert in een toename van het publieke vertrouwen in de nationale machtsinstituties. Volgens Tom Louwerse, universitair hoofddocent politicologie aan de Universiteit Leiden en maker van de Peilingwijzer, straalt dit vaak het sterkste af op de grootste coalitiepartij – in dit geval dus de VVD. Rutte was wat hem betreft ook echt het bestuurlijke gezicht van deze crisis, veel meer nog dan de andere betrokken ministers. Hij is bovendien al jaren de bekendste landelijke politicus en de aanwijsbare leider van de VVD. “Als premier heeft hij die leidende rol ook echt opgeëist tijdens deze crisis”, aldus Louwerse.

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 4 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap