Spring naar de content

Ooit bestond de Adolf Hitlerstrasse

Wordt de Churchill-laan de Gelijkheidslaan? Max Pam blikt vooruit: "Okay, die vent mag dan in zijn eentje WOII hebben gewonnen en het nazisme hebben verslagen, voor de rest was het een afschuwelijke kerel. Een racist, een antisemiet, een sigarenroker, een drankorgel, een islamofoob en een atheïst. Bepaald geen voorbeeld voor de jeugd!"

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Max Pam

“Goedemorgen, dames en heren! Fijn dat u allemaal gekomen bent voor de Amsterdamse stratentoer. Mijn naam is Max Pam en ik ben vandaag uw gids. Blijft u wel allemaal bij elkaar. Op de fiets raak je elkaar zo kwijt. Aan het eind wacht ons de McDonalds en ik weet zeker dat niemand van u de Big Mac wil missen. Uiteraard kunt u vragen stellen, maar wilt u dat verstaanbaar doen voor de hele groep.

Wij beginnen onze toer op het Victorieplein, waar wij nu staan. In 1922 werd dit plein door de gemeenteraad het Daniël Willinkplein genaamd, naar de u ongetwijfeld bekende dichter Daniël Willink (1676-1722), die eeuwige roem verwierf met zijn bundel Amstellandsche Arkadia. Rechts op de hoek had je voor de Tweede Wereldoorlog de beroemde lunchroom/banketbakkerij Delphi. Dat was een Joodse Zaak, waar Anne Frank – daar heeft u vast wel eens van gehoord – regelmatig kwam. Tijdens een razzia in 1943 diende het grasveldje waar wij nu op staan als verzamelplaats voor de bijeengedreven Joden uit de Rivierenbuurt. De meesten van hen zijn daarna naar kamp Westerbork gebracht, en verder.

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 4 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap