Spring naar de content
bron: anp

‘Wij gaan niet anders met elkaar om dan voor de lockdown’

“Laat de jeugd elkaar massaal besmetten”, zo riep filosoof Damiaan Denys afgelopen april in HP/De Tijd. Het lijkt erop dat deze groep daar momenteel gretig gehoor aan geeft. Afgelopen week waarschuwde het RIVM dat het reproductiegetal weer omhoog schoot; vooral onder jongeren vinden veel besmettingen plaats. Het RIVM roept om een speciale voorlichtingscampagne, maar hebben jongeren daadwerkelijk maling aan corona? “Ik wil gewoon mijn vrienden kunnen zien, dat laat ik niet tegenhouden door zo’n virus.”

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Thom Edinger en Jan Pieter Jansen

Het omslagpunt was voor haar ‘de Appie’. Toen bleek dat zelfs ouderen (lees: de risicogroep) geen afstand houden, was het klaar voor de 24-jarige Femke: “Dan kan ik mij wel aan allemaal regels gaan houden, maar als anderen het ook niet doen, heeft het erg weinig nut.” Ze studeert neuropsychologie in Groningen, waar angst voor het virus niet echt zou leven. “Er zijn weinig besmettingen hier. Niemand in mijn omgeving heeft corona gehad”, aldus de studente. Het leven gaat er dan ook vrolijk door: “Bij de kroegen wordt er weliswaar een maximum aantal gehanteerd, maar als je eenmaal binnen bent, mag je doen en laten wat je wilt.” Dat er niet echt gehandhaafd wordt, helpt ook niet mee. Er staan weleens boa’s en politieagenten bij uitgaansgelegenheden, maar in de praktijk doen zij weinig tot niets. Femke: “Ik zie ze nooit boetes uitdelen.” Zelf neemt ze wel de nodige maatregelen: “Mijn vrienden en ik houden er wel rekening mee dat we niet te dicht op anderen staan.”

Afgelopen weekend werd bekend dat er een uitbraak was onder studenten in Rotterdam, waar tien tot twintig besmettingen werden geconstateerd. De GGD houdt daarbij sterk rekening met meer besmettingen. Met 17,2% sinds mei vormen jongeren de grootste leeftijdsgroep COVID-19-patiënten. Besmettingen zouden vooral plaatsvinden op borrels en huisfeestjes, binnen de bescheiden muren van studentenhuizen, waar afstand houden nauwelijks mogelijk is. Femke: “Van de mensen met wie je omgaat, vertrouw je erop dat ze het niet hebben. Wij gaan niet anders met elkaar om dan voor de lockdown.”

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap