Spring naar de content
bron: anp

J.M.A. Biesheuvel (1939 – 2020) over zijn literaire helden

Maarten Biesheuvel is op 81-jarige leeftijd overleden. De schrijver overleed vandaag na een kort ziekbed thuis in Leiden. HP/De Tijd sprak hem zes jaar geleden over zijn literaire helden Bromfield, Shaw en Moravia, en hij schreef en passant een leeslijst met boeken waar een jonge schrijver zijn voordeel mee kan doen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Nick Muller

J.M.A. (Maarten) Biesheuvel (1939) studeerde Rechten aan de Rijksuniversiteit Leiden. In 1972 debuteerde hij met In de bovenkooi, achtentwintig verhalen over de zeeman Isaac, welk direct goed werd ontvangen door de literaire critici. Terugkerende thema’s in zijn werk zijn: zijn gereformeerde jeugd, angst en psychiatrische inrichtingen.

In 1985 ontving Biesheuvel de F. Bordewijk-prijs voor Reis door mijn kamer, in 2007 werd zijn gehele oeuvre bekroond met de prestigieuze P.C. Hooftprijs. De schrijver lijdt al enige tijd aan een manische depressie waardoor hij nauwelijks nog publiceert. Biesheuvel woont in Leiden, samen met zijn vrouw Eva Biesheuvel-Gütlich, in een houten huis genaamd ‘Sunny Home.’

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap