Spring naar de content
bron: anp

Kleurrijk rechts

Migranten of mensen met een kleur worden vaak automatisch geassocieerd met links. Ten onrechte, want velen van hen hebben rechtse opvattingen en steunen bijvoorbeeld de VVD of PVV. Ze zijn nog niet heel zichtbaar, maar gaan zich steeds nadrukkelijker mengen in het publieke debat. ‘Een realistisch gekleurd-rechts geluid is hard nodig.’  

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Bina Ayar

Wie rechts zegt, denkt al snel aan blanke boomers. Staat rechts gelijk aan blank? De opkomst van zwart rechts in Amerika toont van niet. Een van de opvallendste vertegenwoordigers daarvan is de 31-jarige Candace Owens. (Foto bovenaan dit artikel.) Haar pleidooi voor een ‘Blexit’ – de uitstroom van zwarten uit de Democratische partij – vindt navolging. Kleurrijk rechts in Nederland roert zich ook. Vooral op sociale media. Waait de Blexit-beweging net als Black Lives Matter (BLM) over naar Nederland? Of is het taboe om met een moeilijke achternaam rechts te zijn? Publicist Aylin Bilic, onderzoeker Shashi Roopram en online opiniemaker Samira Tarrass vertolken het diverse, gekleurd-rechtse geluid. Makkelijk is dat niet. Wel nodig, vinden ze.

Gekleurd rechts in Nederland is divers. Waar de Marokkaans-Rotterdamse Tarrass ageert tegen linkse betutteling, staat de Turks-Nederlandse publicist Bilic voor het liberale gedachtengoed. De hindoestaans-Hollandse Roopram noemt zich conservatief-rechts. Wat ze met elkaar gemeen hebben is dat ze hun politieke voorkeur niet door hun afkomst laten bepalen. 

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap