Spring naar de content

Hét overhemd bestaat niet

Het merk Ted Baker weet dat het mannenoverhemd een belangrijk kledingstuk is. Het merk specialiseerde zich erin. Inmiddels grossiert het merk ook in andere kledingstukken en tassen, maar het overhemd blijft hot-item. Dat is al heel lang zo.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:

Het overhemd kent een rijke geschiedenis en heeft er steeds weer anders uitgezien. Hét overhemd bestaat niet. Het kledingstuk zou in het oude Egypte al gedragen zijn. Ridders droegen in hun tijd exemplaren met hippe afneembare mouwen. Pas na de Renaissance is er onderscheid in het mannen- en vrouwenoverhemd. Het vrouwenoverhemd sluit vanaf links, die van mannen vanaf rechts, maar in de zestiende eeuw lijken die knoopjes ineens vergeten als het ‘halve overhemd’ in de mode raakt. Dit wordt ook wel een sham genoemd. Het is slechts een decoratief bovenstuk dat over een basishemd wordt gedragen. Schone schijn. 

Aan het begin van de achttiende eeuw is er het ruimvallende lange overhemd met een soort pofmouwen. De hemden worden in die tijd steeds meer en meer van ruches en franjes voorzien, totdat een Engelse vrijgevochten heer daar een stokje voor steekt als hij kiest voor witte linnen overhemden met een opstaande kraag en op maat gemaakt. 

De Engelsen zwaaien vanaf die tijd de scepter als het om de overhemdenmode gaat. De manchet raakt in en de knoopsluiting doet wederom zijn intrede. Polospelers introduceren voor het eerst de button-down. Het Engelse merk Ted Baker doet in onze tijd een duit in het zakje als ze zich vanaf 1987 specialiseert in het mannenoverhemd. Inmiddels is de ‘shirt-specialist’ uitgegroeid tot een modemerk dat met ook de Ted Baker tas hoge ogen gooit.