Spring naar de content

Wilt u meer of minder witte mannen? Minder, minder, minder!

Bob Soeverijn had als witte man een lastige week. Zo hoorde hij een millennial op televisie verkondigen dat plunderingen tijdens Black Lives Matter-protesten geoorloofd zijn omdat eigendom ‘structureel wit-racistisch’ is. “Nog even en de millennials runnen het land. Ik hoop dan dood te zijn.”

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Jan Kuitenbrouwer

2 september 2020 10.30 uur

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

We hebben een alarmcode voor het weer, voor coronabesmettingen, voor hooikoorts, misschien moet er ook eentje komen voor de witte man: ‘Vooral voor witte mannen wordt het een lastige week. Dus neem de bekende voorzorgen: blijf binnen, praat met niemand, zeker niet met vrouwelijke en/of gekleurde soortgenoten.’

Het zal niet gebeuren, want wie bekommert zich om het uitsterven van deze diersoort? Ook de witte man zelf laat weinig van zich horen. Hij schikt zich in zijn lot. Hij legt zijn oren in zijn nek en gaat een beetje in de schaduw zitten, zodat zijn witheid niet zo op valt. Hij verklaart zich openlijk solidair met de wittemannenbestrijders, in de hoop dat hij zal worden aangemerkt als een uitzondering op de regel, als iemand die ondanks zijn foute signalement aan de goede kant van de geschiedenis staat, en die te zijner tijd hopelijk gespaard zal worden.

IJdele hoop, de revolutionaire horden zullen geen genade kennen. Je ziet het nu al, die wedloop in radicaliteit, die haat voor alles wat gematigd en redelijk is. Gisteravond zat er een woordvoerder van Black Lives Matter in Newsnight (BBC2). Die plunderingen in Kenosha, vroeg Kirsty Wark, die zijn toch niet te verdedigen? Nou, dat zag zij verkeerd: als je de slachtoffers van die plunderingen uitlegt dat de vernietiging van hun bezit noodzakelijk was om tot een rechtvaardiger wereld te komen, dan accepteren zij dat, zei de BLM-woordvoerder. Ik geloofde even mijn oren niet, maar zo ver is de morele ontaarding dus voortgeschreden. Is dit een geïsoleerde idioot, of wordt in BLM echt zo gedacht, vroeg ik me af. Wat blijkt?

Twee weken geleden verscheen het boek In Defense Of Looting, van ene Vicky Osterweil. Amerika is geen democratische rechtsstaat, maar het product van ‘cisheteropatriarchaal raciaal geweld, diefstal en slavernij’, meent zij, en plunderen is dus oké. Sterker, het is ‘feestelijk, bevrijdend en geestverruimend’. 

‘Cis-hetero-patriarchaal’ – ik zal eens kijken of Wordfeud het goedkeurt.

De slachtoffers van plundering zijn vrijwel altijd kleine ondernemers, vaak ook behorend tot minderheden, maar die ‘kleine middenstander’, die bestáát helemaal niet, legt Osterweil uit. Dat is een verzinsel van het cisheteropatriarchale systeem om ons wijs te maken dat er ook goedaardige kapitalisten zijn.

Wie bekommert zich om het uitsterven van de witte man?

Ik googelde Vicky en keek in het getroebleerde gelaat van een androgyn, wit mensenkind met twee halve kapsels – want soms gaat Vicky door het leven als Victor. Op Twitter heet hij/zij/ Vikcy-ACAB, dat staat voor All Cops Are Bastards. Paps is professor op het MIT. There but for the grace of God gaat onze eigen Debbie, dacht ik.

Ja, wij hebben deze generatie van verdoolde schimmenjagers zelf voortgebracht. Debbie heeft de neomarxistische molenwiek gelukkig weten te ontwijken op de universiteit, maar in haar vriendenkring zitten er een paar bij wie hij behoorlijk hard is aangekomen. Die roepen de meest geschifte dingen, net als Vicky/Victor, die trouwens ook soms Willy heet. ‘Plundering verwerpt de rechtmatigheid van eigendom en bezitsrecht, de noodzaak om te werken voor je brood en de legitimiteit van orde en gezag.’

Welja.

‘Eigendom is intrinsiek en structureel wit-racistisch.’

Hatseflats.

In het begin ging ik op feestjes bij Debbie nog wel eens in discussie met zo iemand, maar er is over en weer besloten dat dit geen zin heeft. Nog even en ze runnen het land. Ik hoop dan dood te zijn. Of ergens op een hoge berg te zitten, zonder bereik.

3 september 2020, 09.20 uur

Jezus Christus! Sigrid Kaag is door de leden van D66 gekozen tot lijsttrekker, en de partij heeft een videootje gepubliceerd om dit heuglijke feit bekend te maken. Kaag strooit rijkelijk met de term ‘nieuw leiderschap’, maar wat dat ook mag behelsen, ‘lef’ behoort vermoedelijk niet tot de ingrediënten, want ze spreekt louter in ongevaarlijke vaagheden en ontwijkt concrete onderwerpen met de souplesse van een slalomskiester. Toen ze laatst in een talkshow de vraag kreeg of de lonen van zorgwerkers omhoog moeten verschool zij zich achter het regeerakkoord. Die denkt dat ze Rutte kan worden door te doen alsof zij hem is. Mis, moppie, dat wordt je door risico te nemen.

In die video zie je haar in in gesprek met een groep partijgenoten, die bewonderend zo niet idolaat naar haar opzien. Het zijn voor het merendeel vrouwen en ze zijn vrijwel allemaal zwart!

Was er nou niet één partijfunctionaris die zei: wacht even, van onze negentien Kamerleden is er niet één van kleur en zijn er dertien man, en nu gaan wij als wittemannenpartij doen alsof we een gekleurdevrouwenpartij zijn? Pathetisch. Ik kom wel eens op een D66-bijeenkomst, maar de enige mensen van kleur die je daar ziet zijn de beveiligers en de bediening.

4 september 2020, 13.10 uur

Net terug van de huisarts. Had bloed laten prikken in verband met PSA. Te lang mee gewacht, en ja hoor, PSA verhoogd. Prostaat zelf geen verandering, zei Terborg, dus nog geen reden tot paniek. Ik kom nu twintig jaar bij hem. Aardige man, nam zelfs ooit de moeite om m’n inaugurele rede te lezen – had hij iets om over te praten. Was tijdens het conflict ook een goede steun voor me. Hij praatte ook met Francien, officieus, dus hij wist wel ongeveer hoe het ging thuis.

Bloeddruk ook te hoog. Ik moet een bloeddrukmeter kopen en een maand lang een paar keer per dag een meting doen. Tweehonderd ballen, wordt niet vergoed.

‘Heb je stress?’ vroeg Terborg. 

‘Nee.’

‘Zijn er dingen waar je je over opwindt?’

‘Heb je even?’

Ik bedoel – nu weer die Van Engelshoven! Oók D66! Na de halve cultuursector naar de verdommenis te hebben geholpen, gaat die nu even de universiteiten op orde brengen. Prioriteit: niet de toenemende werkdruk, niet het personeelstekort, niet de afbraak van de geesteswetenschappen, niet de degradatie van het fundamenteel onderzoek, nee, op de universiteiten werken ‘te veel witte mannen’. Er werken te veel witte mannen, die bovendien zorgen voor een ‘onveilig klimaat’ voor vrouwen. Je kunt het nu blijkbaar als politicus gewoon hardop zeggen. Niet: ‘meer mensen van kleur, meer vrouwen’, nee, gewoon, point blank: ‘minder witte mannen’. Wat is eigenlijk het verschil met ‘minder Marokkanen’?

Ik vermoed trouwens dat het gewoon politieke leepheid is: Van Engelshoven gaat die witte mannen niet vervangen, ze gaan eruit en dat is het. Ze combineert deze etnisch-seksuele zuivering met nóg meer bezuiniging.

‘Wilt u minder witte mannen? Dan gaan we dat regelen.’

Ik denk niet dat mevrouw Van Engelshoven zelf als studente veel last gehad heeft van ongewenste professorale aandacht, maar misschien is dit haar manier om dat af te reageren?
Het is dat de meeste cartoonisten witte mannen zijn (nog wel), anders hadden de kranten vast al karikaturen geplaatst van de witte man als geile wolf, die likkebaardend op de loer ligt voor jonge studentes, zijn wanstaltige, kromme wolvenlid paraat voor de aanval.

Maar sodeju, wéér D66!

Als ze zo doorgaan ga ik iets anders stemmen. Wat weet ik nog niet.

Onderwerpen