Spring naar de content
bron: anp

In plaats van de democratische krachten te helpen, heulen we met de tirannen die hen onderdrukken

Erdal Balci stelt dat de jongens en meiden die in ontwikkelingslanden strijden voor een democratie in de steek worden gelaten door Europa. We zouden deze mensen juist moeten steunen: "Alleen als de rest van de wereld democratisch en welvarend wordt, hoeven we in de vluchtelingenkwestie niet meer te dweilen met de kraan open."

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Erdal Balci

Nederland gaat vijftig Moira-kinderen toelaten. Duitsland heeft aangegeven de deur op een kiertje te zullen zetten voor 1500 vluchtelingen. Andere Europese landen zullen ongetwijfeld ook hun eigen quota hanteren; zo blijven we rollen in een wereld waarin het Westen aalmoezen uitdeelt door vluchtelingen toe te laten. Dit aalmoezensysteem is lelijk. Nog lelijker is dat de Westerse wereld de slimme, ontwikkelde mensen uit ontwikkelingslanden, die als enigen de sleutel tot een betere wereld hebben, aan de wolven voert.

Het grootste deel van mijn leven heb ik te maken gehad met mensen die ik hierboven beschrijf: mannen en vrouwen uit de ontwikkelingswereld die het gemiddelde niveau van de gemeenschappen waar ze deel van uitmaken in opleiding, ontwikkeling en ethiek hebben overstegen. Ze zijn in feite Europeanen zonder dat ze een voet hebben gezet op Europese grond. Mannen en vrouwen die onder de zwaarste omstandigheden hebben gestudeerd, het weinige geld dat de familie had, uitgegeven aan opleiding en aan boeken en in de onmogelijke omstandigheden van culturele en religieuze repressie toch kritisch hebben leren denken. Dankzij de invloed van internet groeit hun aantal, zo ook het aantal van ‘Europeanen’ die verstoten worden door ‘moeder Europa’.

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 6 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap