Spring naar de content
bron: zml

Terugkijken: Zondag met Lubach over falend coronatestbeleid

Nederland heeft zijn coronatestbeleid nog steeds niet op orde. Waarom lukt het ons niet om genoeg testen af te nemen, maar de landen om ons heen wel? Zondag met Lubach geeft antwoord.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door De Redactie

Het probleem is bekend: ons land wordt al zeven maanden gegijzeld door het coronavirus, maar nog steeds is er te weinig testcapaciteit. Wie (milde) klachten vertoont en wil weten of hij of zij het coronavirus onder de leden heeft, moet soms dagen wachten voordat er getest kan worden. Na afloop van de test moet men niet zelden meer dan twee dagen wachten om de uitslag te krijgen, terwijl in een land als Duitsland – waar meer dan een miljoen sneltesten per week kunnen worden uitgevoerd – de uitslag vaak al na een uur bekend is.

Het is cruciaal om veel te testen. Niet alleen om het coronavirus te bestrijden, maar ook om de maatschappij weer te laten draaien. Zodra je weet dat je het virus niet onder de leden hebt, kun je weer uit quarantaine en je dagelijkse leven hervatten. Als we dat vanaf maart zouden hebben gedaan, zou dat ons een hoop schade hebben gescheeld. Saillant detail is dat we vanaf maart veel meer hadden kúnnen testen, maar dat niet hebben gedaan. Minister De Jonge heeft die opschaling tegengehouden omdat hij de wat kleinere ziekenhuislabs (‘een mooi en verfijnd systeem’) wil beschermen tegen de concurrentie van grote, commerciële labs.

Abboneer op een lidmaadschap

Flinke korting op een digitaal jaarabonnement

Sluit nu voordelig een abonnement af en maak kennis met de journalistieke kracht van HP/De Tijd. (Op elk moment opzegbaar.)

Word abonnee

Nieuwsuur berichtte: “In de zoektocht naar testcapaciteit werden vooraanstaande medisch-microbiologen ingezet, en die wilden in eerste instantie alleen hun eigen labs inzetten. Het tekort aan testen toen ze hardst nodig waren is voor een belangrijk deel veroorzaakt door deze keuze.” De overheid had in maart al kunnen kiezen om de testcapaciteit flink op te schalen met behulp van commerciële laboratoria, maar is gezwicht voor de eis van de medisch-microbiologen. Zij hebben volgens Zondag met Lubach mede hun zin gekregen door Ann Vossen, die niet alleen in het Outbreak Management Team zit, maar ook voorzitten van de Nederlandse Vereniging voor Medische Microbiologie. Zij wilde per se vasthouden aan de kleinere en langzamere Nederlandse labs, die ze zelf vertegenwoordigd.

Het gevolg is dat we, zeven maanden na het uitbreken van de coronacrisis, nog steeds niet genoeg kunnen testen terwijl de tweede golf om de hoek kijkt – met alle gevolgen van dien.