Spring naar de content

Is er wel genoeg kleur op het Nederlands Film Festival?

Waar ‘kleur’ in de film- en televisiewereld een aantal decennia geleden nog duidde op de vervanging van zwart-wit beeld door kleurenbeeld, gaat het tegenwoordig over iets anders. Diversiteit – zowel voor als achter de schermen – staat hoog in het vaandel. De Academy Awards stellen een diverse cast en productieteam over een paar jaar zelfs als voorwaarde voor deelname aan de Oscars. Mede door deze aankondiging is diversiteit ook in de Nederlandse filmwereld weer een onderwerp van debat. Gaat het Nederlands Film Festival de Oscars achterna?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Charlotte Arnoldy

Een snelle blik op de longlist (kanshebbers op nominaties) voor een Gouden Kalf van het Nederlands Film Festival leert dat er zeker nog vooruitgang te boeken is. De man-vrouw verhoudingen zijn wel redelijk gelijk, al wisselt het wel per categorie. Uitschieters zijn de korte films, waar maar drie van de vijftien genomineerden vrouw is, en de korte documentaires, waar juist bijna alle genomineerden vrouw zijn. In de meeste categorieën is een derde vrouw. Verontrustender wordt het wanneer wordt gekeken naar niet-witte regisseurs. In de grootste categorie, die voor de beste speelfilm, is bijna geen kleur te bekennen. Op Eché Janga (Curaçaose roots), de in Suriname geboren Ivan Tai-Apin en de Griekse Janis Rafa na, zijn de genomineerden vooral heel erg wit.

KLEUR (een initiatief van zes AV-professionals uit de filmindustrie) schreef een ‘aanjager’ voor meer diversiteit en inclusiviteit in de Nederlandse film- en televisiewereld. In de aanjager staan tien punten die door de gehele industrie kunnen worden overgenomen om te streven naar meer diversiteit. En dat is nodig. Mede-initiatiefnemer van KLEUR en actrice Manoushka Zeegelaar Breeveld: “Zo’n 25% van de Nederlandse samenleving bestaat uit mensen van kleur, maar die cijfers zijn niet terug te zien in de film- en televisiewereld.” Ook het Nederlands Film Festival is hier debet aan. Naast het feit dat er dus bijna geen film door niet-witte regisseurs kans maakt op een nominatie voor beste speelfilm, zijn er in al die films van de tachtig hoofdrollen maar vijf voor acteurs van kleur.

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap