Spring naar de content
bron: zml

Terugkijken: dit is waarom jongeren niet meer lezen

De leesvaardigheid van jongeren holt achteruit. Van de vijftienjarige scholieren is bijna een kwart niet in staat om een tekst écht te begrijpen. Uit onderzoek blijkt dat deze cijfers de komende jaren alleen maar zullen stijgen. Zondag met Lubach weet wel hoe dat komt.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: De Redactie

Het vak ‘begrijpend lezen’ is de boosdoener volgens Zondag met Lubach. Wie heeft niet signaalwoorden moeten zoeken in een tekst, hoofd- en nevenpunten van elkaar moeten scheiden en aangeven waar het middenstuk ophoudt? Die focus op begrijpend lezen blijkt typisch Nederlands. Vandaar ook dat de leesvaardigheid van de jongeren zo hard achteruit holt, want in andere landen, waar het leesplezier hoger in het vaandel staat dan hier, zijn de cijfers een stuk minder dramatisch.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap