Spring naar de content
bron: matthias giesen

Een heilloze wet


Maar weinig mensen zitten te wachten op een wet voltooid leven. Velen die echt niet meer verder willen, kunnen zich beroepen op de euthanasiewet. Anderen doen het liever zelf. Het voorstel dat Pia Dijkstra (D66) indient, is daarmee overbodig. Bovendien zou de overheid levensbeëindiging zonder medische reden niet moeten faciliteren.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Willem Pekelder

Tussen 2005 en 2009 was ik vrijwilliger in een verpleeghuis. Elke woensdagavond bracht ik er koffie rond en maakte ik, als daar behoefte aan was, een praatje met de bewoners. Het was een gemêleerde groep mensen, van wie de meeste geregeld bezoek kregen. Sommigen zaten veel alleen. Als ik ernaar vroeg, bleken er ruzies in de familie. Of de (klein)kinderen hadden het simpelweg ‘te druk’.

De gemoedstoestand op mijn afdeling zweefde tussen bedroefd, berustend en opgewekt. Ik herinner mij een betrekkelijk jonge man met dwarslaesie. Hij was altijd vrolijk. Tijdens een warme zomeravond kreeg ik van hem een gouden tip. “Weet je hoe je op feestjes razendsnel de witte wijn kunt koelen? De fles even onder de koude kraan houden, en daarna één minuut in de vriezer.” Ik heb er tot op de dag van vandaag profijt van.

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap