Spring naar de content

Met dank aan corona

De pandemie bleek voor sommige podiumkunstenaars ook een kans om nieuwe wegen te bewandelen. Ze bedenken innovatieve manieren om toch voorstellingen of concerten te kunnen geven. Vijf artistiekelingen – een zangeres, een cabaretier, een cultureel ondernemer en twee theatermakers – aan het woord over de ‘positieve’ kanten van de pandemie.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Oswin Schneeweisz

Theaters sloten hun deuren, concertzalen bleven leeg, voorstellingen werden afgezegd, producties gecanceld en zzp’ers raakten brodeloos. Nooit eerder heeft de creatieve sector zulke harde klappen gehad als het afgelopen halfjaar, door Covid-19. En hoewel de theaters sinds 1 september weer open mogen, gelden er nog grote restricties. De vraag is zelfs of de Nederlandse theaters en concertzalen in de anderhalvemetersamenleving op den duur wel levensvatbaar zullen zijn, want als je nog maar een derde van je kaartjes kan verkopen, is het snel afgelopen.

Uit de ‘Survey on Stage – Een onderzoek naar de verborgen pijn van zzp’ers in de podiumkunsten’ bleek dat van de 1500 ondervraagde musici, acteurs, dansers, makers en theatertechnici 73 procent bezorgd is over hun financiële situatie vanaf september. Maar liefst 43 procent voelt zich genoodzaakt ander werk buiten de creatieve sector te zoeken, 27 procent wil zich laten omscholen. En onlangs schetste de Verenigde Podiumkunstenfestivals een apocalyptisch beeld van hun toekomst in een brandbrief aan de minister.

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 4 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap