Spring naar de content

Met ledlicht je eigen sfeer creëren

De verlichting van de toekomst wordt het genoemd: ledlicht. Wat is het eigenlijk? 

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:

Die toekomst is nu. Ledlicht is de spaarlamp inmiddels voorbij en dat is niet voor niets. Laten we beginnen met kort uit te leggen wat ledlicht eigenlijk is. 

Led staat voor Light Emitting Diode. Een mond vol voor een elektrische component (diode) met twee elektroden waar elektriciteit doorheen stroomt. De constante beweging van de elektroden zorgt voor energie, en daarmee voor licht. 

Ledlamp werkt veel efficiënter

Belangrijker nog dan te weten hoe ledlicht werkt, is de duurzaamheid ervan. In tegenstelling tot spaarlampen, die door mensen nog af en toe in de woning of op kantoor worden toegepast, is ledlicht stukken zuiniger. Er gaat geen energie verloren aan het verhitten zoals dat bij een spaarlamp wel gebeurt. Daarmee zou een ledlamp maar liefst negentig procent efficiënter werken. En bovendien niet warm worden. 

Abboneer op een lidmaadschap

Flinke korting op een digitaal jaarabonnement

Sluit nu voordelig een abonnement af en maak kennis met de journalistieke kracht van HP/De Tijd. (Op elk moment opzegbaar.)

Word abonnee

Ook heeft een ledlamp een lange levensduur. Wie ledlampen in zijn huis installeert heeft er lange tijd geen omkijken meer naar. In vergelijking met een spaarlamp gaat de ledlamp drie tot vijf keer langer mee. 

Dit verklaart ook direct waarom de hogere prijs van een ledlamp in vergelijking met een spaarlamp of ‘old school’ gloeilamp het waard is. De investering heb je er binnen een jaar uit. Bijkomend voordeel is dat ledlampen steeds goedkoper worden. 

Met een ledlamp creëer je warmer licht of juist wat koeler

Eveneens belangrijk is het licht dat ledlampen verspreiden. Wie spots met ledlicht inbouwt kan rekenen op allerlei mogelijkheden. Er zijn namelijk zowel koele als warme tinten te verkrijgen. In de keuken is het fijn als het licht voor op het werkblad aan de koele kant is, terwijl voor in de huiskamer de keuze vaak op warmer licht valt. 

Ook dimmen is mogelijk met ledlicht. Dim het licht als je gezellig aan tafel zit te eten, en moet na het eten die puzzel nog worden afgemaakt of de krant gelezen worden, dan draai je de dimmer hoger. 

Juist omdat je zo kunt variëren met ledlicht zijn inbouwspots met ledlicht heel functioneel. Je kunt er alle mogelijke variabelen van licht mee bereiken en daarmee op kantoor of thuis een goede lichtbron creëren. Voor zowel functioneel licht als sfeerlicht, in een moderne of klassieke inrichting. Ledlicht past bij iedere stijl van wonen.