Spring naar de content
bron: WW Entertainment

Dick Maas: filmtalent of provocateur? ‘Het filmen zelf vind ik geen reet aan!’

Nico van den Berg zag de documentaire De Dick Maas Methode en vraagt zich af of de films de roemruchte regisseur de tand des tijds zullen doorstaan: "Films als Amsterdamned en De Lift zijn terecht klassiekers, maar vooral ook door de nostalgie die eromheen hangt."

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Nico van den Berg

Zeg Dick Maas en je denkt meteen aan Flodder. Het archetype van een asociaal gezin in een rijkeluisbuurt is al vaak verfilmd, maar Dick Maas heeft het in Nederland groot gemaakt. In 1986 zagen maar liefst 2,3 miljoen mensen de struise ma Flodder in bloemetjesjurk (gespeeld door Nelly Frijda), sexy dochter Kees (Tatjana Šimić) en de macho zoon Johnny (Huub Stapel).

Nieuw was het allemaal niet. In 1949 gingen al anderhalf miljoen bioscoopbezoekers naar de komedie Een koninkrijk voor een huis! waar een sjiek gezin in hun Amsterdamse villa vanwege woningnood een volkse familie moest laten inwonen. En recent nog was het Zuid-Koreaanse Parasite over een arm gezin dat langzaam infiltreert bij een upper-class familie een wereldwijde hit en onverwachte Oscarwinnaar.

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap