Spring naar de content
bron: afp

Eerste confrontatie tussen Trump en Biden had meer weg van een ruzie dan van een debat

Het leek eerder een ruzie achter het fietsenhok dan een gesprek tussen twee presidentskandidaten, het debat dat dinsdag plaatsvond tussen de Amerikaanse president Donald Trump en zijn Democratische tegenstander Joe Biden. Pogingen van moderator Chris Wallace om orde aan te brengen, werden luid overschreeuwd door een ontembare Trump.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Mirjam Eeken

“Kun je je kop houden, man? Dit is zo onpresidentieel.”, roept Biden geïrriteerd uit, wanneer hij, in zijn poging een vraag over het Hooggerechtshof te beantwoorden, keer op keer door Trump wordt onderbroken. Hoewel Biden duidelijk als voornemen had om zich niet uit het veld te laten slaan en aantijgingen van Trump aan zijn adres weg te lachen of zich rechtstreeks tot het Amerikaanse volk te richten, neemt zijn frustratie in de loop van het debat toe. Op een gegeven moment laat hij zich ontvallen dat er met deze “clown, excuseer, deze persoon” geen woord tussen te krijgen is.

Niet alleen Biden windt zich gaandeweg meer op over het gedrag van Trump, ook Wallace raakt zichtbaar gefrustreerd. Hij heeft moeite om de president – die Biden door eindeloze herhalingen en interrupties uit de tent probeert te lokken – in het gareel te houden en legt meermalen uit dat beide partijen vooraf hebben ingestemd met de regels: twee minuten ononderbroken spreektijd per persoon, gevolgd door een open debat. Trump trekt zich niets aan van regelementen en spreekt door zowel de moderator als zijn opponent heen. Wallace is een roepende in de woestijn.

Abboneer op een lidmaadschap

Flinke korting op een digitaal jaarabonnement

Sluit nu voordelig een abonnement af en maak kennis met de journalistieke kracht van HP/De Tijd. (Op elk moment opzegbaar.)

Word abonnee

Wallace’s vraag naar zijn plan voor de gezondheidszorg, verstaat Trump plots luid en duidelijk, waarna hij aanvalt: “Nou, ten eerste, het lijkt erop dat ik met jou in debat ben en niet met hem. Maar dat is prima, ik ben niet verbaasd.” Trump plaatst zich hiermee in een positie waarin hij verdeeldheid kan zaaien: iedereen in de ruimte is tegen hem, inclusief de fake news media

Trump creëert niet alleen wantrouwen door de onafhankelijkheid en geloofwaardigheid van de journalistiek in twijfel te trekken, ook weigert hij om rechtse milities te veroordelen die de afgelopen maanden met geweld reageerden op linkse Black Lives Matter-activisten: “Bijna alles wat ik zie komt van links, niet van rechts.” Biden moedigt Trump aan om extreemrechts expliciet te veroordelen, waarop Trump vraagt om een naam van een groep te noemen. “Witte racisten en rechtse milities”, zegt Wallace. Trump richt zich vervolgens tot een extreemrechts en neofascistische organisatie: “Proud Boys, stap terug en sta klaar”, en voegt daaraan toe dat het zaak is om iets te doen aan antifa en andere linkse groeperingen, omdat het een probleem van links betreft.

Trump plaatst zich in een positie waarin hij verdeeldheid kan creëren: iedereen in de ruimte is tegen hem, inclusief de fake news media

Een ander opmerkelijk moment vindt plaats wanneer Biden vertelt over zijn overleden zoon, maar herhaaldelijk wordt onderbroken door Trump met de opmerking dat Hunter Biden 3,5 miljoen zou hebben ontvangen van “de beste vriend van Poetin”. Biden veroordeelt de manier waarop Trump militairen in het leger wegzet als losers en vertelt dat zijn zoon, die in Irak diende, geen loser was. Trump onderbreekt hem opnieuw om Hunter Biden aan te vallen, waarop Biden moet uitleggen dat hij het over zijn overleden zoon Beau Biden heeft. “Ik ken Beau niet, ik ken Hunter”, antwoordt Trump. 

Hoewel Trump weinig nieuws en veel leugens vertelde, en Biden vanwege de vele interrupties moeilijk tot een concreet verhaal kwam, liet Chris Wallace zich nog het meest uit het veld slaan. Hij bood de president zelfs aan om van plek te wisselen, toen die zich keer op keer niet aan de overeengekomen gespreksvoorwaarden hield. Tegelijkertijd liet hij regelmatig de teugels vieren, bijvoorbeeld toen het onderwerp ras aan de orde kwam: “Ik ga jullie vragen over ras stellen. Als jullie over iets anders willen antwoorden, dan mag dat.”

Wallace sloot het debat af door te stellen dat het een “interessante avond” was geweest. CNN-presentator Jake Tapper koos iets fermere bewoordingen: “That was a hot mess inside a dumpster fire inside a train wreck.”