Spring naar de content

Wanneer de auto privé en wanneer zakelijk rijden?

Je hebt een auto om er mee op vakantie te gaan, je kinderen naar de sportclub te brengen én om klanten te bezoeken. Zet je de auto dan op je privé administratie of voer je deze als ‘zakelijk’ op?  

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:

Een zuivere auto van de zaak is een auto waarmee je niet meer dan vijfhonderd kilometer per jaar privé rijdt, zo meldt de Kamer van Koophandel. Een paar ritjes met een deel van het voetbalelftal van je zoon op de achterbank naar uitwedstrijden of een weekendje weg met het gezin en je bent aan de max. 

Daarom is een auto van de zaak vaak een ‘dingetje’. Het is lastig om je in te houden als deze auto ook in het weekend voor de deur staat. Maar je moet bijtelling betalen als die vijfhonderd kilometer wordt overschreden. Houd in ieder geval een lijstje bij van wat je privé en zakelijk rijdt. Dan wordt al snel duidelijk hoe het met jouw auto gesteld is. 

Abboneer op een lidmaadschap

Flinke korting op een digitaal jaarabonnement

Sluit nu voordelig een abonnement af en maak kennis met de journalistieke kracht van HP/De Tijd. (Op elk moment opzegbaar.)

Word abonnee

Auto-onderhoud kun je van de winst aftrekken

Voordeel van de zakelijke auto blijft dat je de aanschafsprijs, het onderhoud, de APK en andere autokosten mag opvoeren bij de belastingaangifte en mag en aftrekken van de winst. Ook de zakelijke autoverzekering geldt als kostenpost. Die mag daarin meegenomen worden. 

Kies je ervoor om de auto privé te registeren en daar dan wel zakelijke kilometers mee te rijden dan gelden er andere regels. Dan zijn autokosten niet van de winst af te trekken, maar mag je wel negentien cent per zakelijke kilometer opvoeren. De btw op de autokosten mag je wel aftrekken zoveel als je de auto gebruikt voor de btw belaste omzet. Overigens: woon-werkverkeer is ook privé. 

Zakelijke autoverzekering is vaak duurder

Ook in dit geval is het goed om die kilometers, zowel privé als zakelijk, op te schrijven en bij te houden. Dat geeft duidelijkheid. Wordt de auto privé ingezet dan zijn de kosten ook voor jou en is het fijn om te weten dat er een goedkope autoverzekering is. 

Voor een zakelijke auto zijn deze over het algemeen duurder om allerlei redenen. Daar wordt vaak meer mee gereden en in veel gevallen is een zakelijke auto geen eigendom van de bestuurder. De premie voor de autoverzekering wordt in zo’n geval door het bedrijf betaald.