Spring naar de content
bron: zml

Terugkijken: Lubach legt uit hoe we de derde coronagolf kunnen voorkomen

Nederland gaat gebukt onder een tweede coronagolf. In rap tempo lopen de coronabesmettingen op. De belangrijkste reden: we waren niet op tijd met voldoende maatregelen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: De Redactie

Zondag met Lubach laat zien waar het misgaat en neemt als voorbeeld het aantal besmettingen in Amsterdam. Volgens het ‘corona dashboard’ van de Rijksoverheid ging de stad op 9 augustus al door de signaalwaarde van besmettingen heen, maar het duurde nog 42 dagen voordat er werd ingegrepen. Even in het kort: een signaalwaarde is een waarde waar we niet boven mogen komen. Als er bijvoorbeeld meer dan 50 besmettingen per 100.000 inwoners zijn, moeten er direct strengere maatregelen komen om verdere besmettingen te voorkomen. Duitsland kijkt streng naar die signaalwaarden en reageert direct met strengere lokale maatregelen als dat nodig is. Nederland neemt de signaalwaarden slechts ter kennisgeving aan. “Wat er gebeurt als zo’n waarde bereikt wordt, is niet helemaal duidelijk. Het is namelijk niet zo dat bij het overschrijden van een signaalwaarde meteen allerlei maatregelen worden genomen”, zei een woordvoerder van het ministerie Volksgezondheid, Welzijn en Sport eerder tegen RTL Nieuws.

Er is veel onduidelijk over de maatregelen die worden ingevoerd. Vorige week maakte de regering bekend dat er alleen in grote steden mondkapjes moesten worden gedragen, een paar dagen later gold die maatregel voor het gehele land. In diezelfde week zei onze minister-president dat mondkapjes niet op middelbare scholen hoefden te worden gedragen; een paar dagen later was het advies om dat wel te doen.

Abboneer op een lidmaadschap

Flinke korting op een digitaal jaarabonnement

Sluit nu voordelig een abonnement af en maak kennis met de journalistieke kracht van HP/De Tijd. (Op elk moment opzegbaar.)

Word abonnee

Rutte schuift verantwoordelijkheid af op de ‘volwassen’ burger. “Het laatste wat ik wil, is dat mensen naar mij luisteren. Mijn taak is te vertellen wat de situatie is, en ze [de burgers] moeten vooral niet iets doen omdat ik het zeg. Arjen Lubach zegt het onomwonden: Rutte moet verantwoordelijkheid nemen voor de gezondheid van zijn bevolking. ‘Volwassen’ is namelijk niet hetzelfde als ‘verstandig’. Ook moet de premier duidelijkheid scheppen over de te nemen maatregelen. Lubach neemt als voorbeeld Ierland: daar werken ze met schema’s waarin duidelijk staat beschreven welke lokale maatregelen er moeten worden genomen als er een bepaalde signaalwaarde wordt bereikt. Zo’n schema is opgedeeld in levels. Het aantal besmettingen in een gebied loopt van level 1 tot en met level 5 en bij ieder level kun je precies zien welke maatregelen in acht moeten worden gehouden. Zeker geen slecht idee, het corona dashboard hebben we in ieder geval al, maar durft de overheid zo’n schema op te leggen aan de eigenwijze Nederlanders?