Spring naar de content

Slotenmaker is écht een vak apart

In sommige beroepen kom je regelmatig in aanraking met zowel schrijnende incidenten als hilarische problemen. Daar is de slotenmaker er een van.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:

Een bewuste ondernemer kiest voor het creëren van een product of dienst dat iets oplost voor een ander, waarmee je de ander een dienst bewijst of waarmee een probleem de wereld uit wordt geholpen. Servicegerichte handelingen zijn daar het meest voor de hand liggende voorbeeld van. Denk aan de fietsenmaker die je band plakt. De schoorsteenveger die je schoorsteen veegt, en de taxichauffeur die je van A naar B brengt, en een slotenmaker die het slot repareert.

Abboneer op een lidmaadschap

HP/De Tijd heeft een gratis app

Ontvang dagelijks actuele achtergrond, opinie en inspiratie op het nieuws op uw smartphone of tablet. Lees de actuele columns van onze website, blader door de laatst verschenen nummers en krijg exclusief toegang tot eerdere edities.

Download de app

Nieuwe sloten op deuren bij een vechtscheiding

Bij die laatste passen vaak de meest hilarische en soms schrijnende voorbeelden. Om met dat laatste te beginnen kun je denken aan stalkers die mensen lastigvallen. Deze slachtoffers kunnen ervoor kiezen om nieuwe sloten op de deuren te laten zetten. Vechtscheidingen willen er ook nog wel eens voor zorgen dat degene die in de woning achterblijft voor nieuwe sloten kiest. Wel zo veilig en vooral rustig. Niet om te lachen in ieder geval.

Het is ook niet om te lachten als je de deur achter je dichttrekt en bedenkt dat de sleutel nog op het aanrecht ligt of nog aan de binnenkant van de deur in het slot steekt. Zo’n incident is wel een stuk onschuldiger. Slotenmaker Amsterdam heeft er regelmatig mee te maken en dan ben je maar wat blij dat met een telefoontje zo’n slotenmaker je komt helpen om je eigen huis weer in te kunnen. En dan hebben we het nog niet gehad over sleutels die afbreken, in gemeenteputten verdwijnen of voor de tweede keer op een dag kwijtraken. Hilarisch soms.

Uitdaging van de slotenmaker: het historische slot werkend krijgen

Zo’n slotenmaker moet overigens een alleskunner zijn, want hoe vaak gebeurt het niet dat het slot niet meer naar behoren werkt omdat het al sinds jaar en dag in die deur zit en dagelijks meerdere keren wordt gebruikt. Het is een wonder dat in een stad als Amsterdam met al die oude panden een slot nog naar behoren werkt.

Zo’n slotenmaker moet dan ook van alle markten thuis zijn om zo’n slot weer in werking te krijgen. In sommige gevallen is het repareren ervan een ondoenlijke zaak en is het verstandiger een nieuw slot te plaatsen. Een ervaren slotenmaker zal echter niet gauw opgeven. Dan is het zelfs de uitdaging om het mechanisme weer goed werkend te krijgen om nog eens jaren mee te kunnen. Zelfs als het al historisch oud is.