Spring naar de content
bron: anp

De koning een voorbeeldfunctie? Laat me niet lachen!

Toen een vliegtuigspotter gisterenmiddag getuige was van het opstijgen van het Nederlandse regeringstoestel, waarin onze koning en zijn gezin op weg waren naar hun nederige stulpje in het verre Griekenland, was de wereld al snel te klein. Maar kunnen we die arme Wim-Lex eigenlijk wel iets kwalijk nemen?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Jan Pieter Jansen

“Zou u nu op vakantie naar het buitenland gaan?” werd gisteren door een NOS-verslaggever gevraagd aan Minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok. Zijn antwoord luidde: “Nee, ik zou zelf in Nederland blijven.” Niet meer dan logisch, maar als minister heb je dan ook geen passagiersvliegtuig tot je beschikking voor privéaangelegenheden. Laat staan dat je met een salaris van circa 170 duizend euro – toch ook niet bepaald een hongerloontje – de mogelijkheid hebt om een gigantische villa in de Griekse Peloponnesos aan te schaffen. En ja, ook ministers hebben formeel sinds gisteren een weekje herfstreces, maar als de Russen je net hebben laten weten de onderhandelingen over de MH17-ramp te staken, heb je vermoedelijk nog wel het een en ander om je over te buigen de komende week.

Des te schrijnender moet het voor die ministers geweest zijn om te horen dat het onze vorst een goed idee leek om drie dagen nadat er officieel een tweede lockdown werd afgekondigd zijn koffers naar het zonnige zuiden te pakken. Al helemaal als je bedenkt dat coronaminister Hugo de Jonge diezelfde middag het kabinetsbeleid - zoveel mogelijk thuisblijven en eventueel in eigen land op vakantie - stond te verdedigen en door een van de aanwezige journalisten werd geconfronteerd met dit onheuglijke feit. “Waar zat die bal gehakt met zijn harses?” moet hij vast gedacht hebben. De oppositiepartijen waren evenmin te spreken over de actie. Onverstandig, niet het goede voorbeeld, dat soort politiek correcte termen.

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 4 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap