Spring naar de content

Terugkijken: Lubach over het gevaar van complottheorieën

Er is een groeiende achterdocht tegen de overheid en de zogenaamde mainstream media. Een op de zes Nederlanders gelooft inmiddels dat traditionele media alleen nieuws brengen als de overheid daarmee akkoord is. Zondag met Lubach over het gevaar van complotdenken.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: De Redactie

Politici kunnen tegenwoordig niet meer zonder bewaking over straat. Ze worden belaagd, uitgemaakt voor ‘satanist’, ‘kinderverkrachter’ en ‘pedofiel’ en krijgen zowel online als offline doodsbedreigingen om de oren geslingerd. Schrijnend zijn de filmpjes waarin onder meer Pieter Omtzigt en Hugo de Jonge door agressieve protesteerders worden bedreigd: “Ik denk dat u meer naar het volk zou moeten luisteren, want anders moeten wij namens het volk toch eens laten zien dat het anders kan.”

Ook de media moeten het steeds vaker ontgelden. De vrije journalistiek ligt onder vuur. Marcel Gelauff, hoofdredacteur van de NOS, schreef vorige week: “Vrijwel dagelijks worden collega`s die onderweg zijn, geconfronteerd met opgestoken middelvingers, er wordt afval naar ze gegooid, ze worden afgesneden op de snelweg en een enkeling remt zelfs hard vlak voor onze auto`s. [-] Eerder namen we het besluit standaard bewaking meesturen als we verslag doen van publieksmanifestaties en nu dan de logo`s eraf. Zo diep zijn we gezonken en het verbijsterende is: het is allemaal in korte tijd snel anders geworden.”

Abboneer op een lidmaadschap

Flinke korting op een digitaal jaarabonnement

Sluit nu voordelig een abonnement af en maak kennis met de journalistieke kracht van HP/De Tijd. (Op elk moment opzegbaar.)

Word abonnee

Waar komt deze agressie vandaan? Zondag met Lubach legt uit waar deze mensen hun theorieën vandaan halen. Steeds meer mensen komen in aanraking met complottheorieën en worden een parallelle werkelijkheid ingezogen. Lubach noemt dit de ‘fabelfuik’. Kijk op Youtube een filmpje over een complottheorie en je krijgt door het algoritme een hele batterij video’s van andere complotdenkers voorgeschoteld. Een gemeenschappelijke waarheid bestaat niet meer. Alternatieve feiten worden als waarheid gepresenteerd en planten radicale ideeën in het hoofd van mensen. Met alle gevolgen van dien.