Spring naar de content
bron: Jaap Jansen

Jaap Jansen: ‘Wouter Koolmees luistert tijdens het crosstrainen naar onze podcast’

Journalist Jaap Jansen (57) maakt samen met historicus Pieter Gerrit Kroeger (64) de politieke podcast Betrouwbare Bronnen. Tweemaal per week bespreken de twee alle ins en outs van de politieke actualiteiten. “Zelfs een minister uit het Duitse kabinet luistert naar onze podcast!”

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Noortje Janssen

Hoe kwam u op het idee om een podcast te beginnen?

“Ik was weg als verslaggever bij BNR-nieuwsradio en las een interview in Villamedia met Anne Janssens en Tim de Gier, de oprichters van podcastbedrijf Dag en Nacht Media. Een podcast maken sprak me enorm aan. Je kan praten over wat je interesseert en het geheel zelf vormgeven. Toevallig sprak ik P.G. Kroeger kort nadat ik dat interview had gelezen. Hij had er ook vruchtbare ideeën over.”

Abboneer op een lidmaadschap

Flinke korting op een digitaal jaarabonnement

Sluit nu voordelig een abonnement af en maak kennis met de journalistieke kracht van HP/De Tijd. (Op elk moment opzegbaar.)

Word abonnee

Waar gaan de podcasts over?

“Het zijn gesprekken met mensen die aan de knoppen zitten. Denk aan een minister, een topambtenaar of een belangrijke onderhandelaar. Of het zijn gesprekken met mensen met een bepaalde expertise. De onderwerpen die besproken worden hebben altijd een link met politiek en bestuur. Daarnaast pakken we er altijd de historische context bij en vergeten we ook nooit de internationale context van ontwikkelingen, met name gefocust op de Europese kant. Dat is namelijk wel een grote lacune in de Nederlandse media. Nederland is onderdeel van Europa, maar je hoort er relatief weinig over. Buiten Mark Rutte die naar topconferenties gaat, wordt er weinig gepraat over dingen die spelen in Europa. Zo praten we in onze podcast ook met een Eurocommissaris of de hoogste ambtenaar die in Brussel over sociale zaken of de Europese begroting gaat.”

Waarom moeten mensen naar Betrouwbare Bronnen luisteren?

“Als je echt heel veel meer wil weten dan je al denkt te weten over de achtergronden van politiek en bestuur. Als je directe betrokkenen of deskundigen wil horen over zaken die spelen, dan is het interessant om naar Betrouwbare Bronnen te luisteren. Je moet er wel even goed voor gaan zitten. De gesprekken duren vrijwel altijd langer dan een uur en soms zelfs anderhalf uur.”

Hoe zou je een doorsnee luisteraar van uw podcast omschrijven?

“De doorsnee luisteraar is jong. Uit onderzoek bleek dat de meeste luisteraars tussen de 18 en 45 jaar oud zijn. Daar zijn ze bij NPO Radio 1 heel jaloers op, want daar is de gemiddelde luisteraar 63. Het feit dat er veel jonge mensen luisteren, logenstraft het idee dat ze alleen maar snel nieuws willen in hapklare brokken. Ze zijn juíst hongerig naar diepgaande informatie.

“We hebben jonge luisteraars, terwijl we best vaak oude gasten hebben. Zo was er laatst Carlo Trojan, die ooit de hoogste ambtenaar in Brussel was en als enige buitenstaander met de Oost- en West-Duitsers heeft onderhandeld over de Duitse eenwording. Ook aan dat soort gasten laven de jongeren zich.”

P.G. Kroeger (links) en Jaap Jansen (rechts) tijdens de podcast
bron: Jaap Janssen

Wat is de beste aflevering?

“Ik heb twee afleveringen gemaakt over mensen die net overleden waren. Oud-premier Wim Kok en journalist Max van Weezel. In beide afleveringen sprak ik mensen die hen van heel dichtbij hebben meegemaakt. Dat waren hele bijzondere afleveringen, die je bijna kan zien als een soort historische documenten. Maar ook bijvoorbeeld die aflevering met Carlo Trojan. Het verhaal dat hij vertelt heeft bijna niemand ooit eerder gehoord.”

En de slechtste?

“Dat is lastig. Ik verdrijf dat soort gedachten altijd. Misschien zit er wel eens een mindere tussen, maar over het algemeen zijn ze wat mij betreft heel erg de moeite waard.”

Hoeveel verdient u hier nou mee?

“Dat weet ik eigenlijk pas op de laatste dag van december als ik de boeken opmaak. Ik denk dat ik er dit jaar wel van kan leven. We krijgen inkomsten uit subsidies, sponsoring en van adverteerders. De luistercijfers stijgen – er staan vaak vijf afleveringen tegelijk in de podcast-hitlijsten – en de inkomsten ook. Het zal helpen als corona afgelopen is, want dan kunnen we af en toe ook gesprekken opnemen met publiek bij organisaties die ons willen sponsoren.”

Wat zijn uw favoriete Nederlandse podcasts?

“De BNR-podcast Newsroom Den Haag met Laurens Boven en Sophie van Leeuwen luister ik vaak. De podcast Echt Gebeurd is ook een aanrader en heel anders dan de onderwerpen van Betrouwbare Bronnen. Daarnaast luister ik graag naar podcasts die over radio gaan. Dit was de radio en Hallo hier Hilversum zijn erg goed. Ik ben een beetje een radio freak.”

Zijn er roddels die jullie niet durven te brengen?

“Kijk, P.G. is historicus en ik ben journalist. Als journalist moet je altijd de claim die je maakt kunnen waarmaken als iemand je erop aanspreekt. Dus soms hoor ik roddels in Nieuwspoort die leuk zijn om aan elkaar te vertellen maar niet om in een microfoon uit te spreken.”

Wordt de podcast onder politici goed beluisterd?

“Jazeker. Naast reacties van hoogopgeleide jongeren krijgen we ook veel commentaar vanaf het Binnenhof. Kamerleden, assistenten, stagiaires en ook ministers. Wouter Koolmees vertelde mij dat hij tijdens het crosstrainen luistert. Er zijn ook ministers die op vrijdagochtend tijdens de gezamenlijke gymnastiek met oortjes luisteren naar de podcast. Dan horen ze aan elkaars gelach waar iemand zich bevindt de aflevering.

“In Brussel wordt ook veel geluisterd. En toen die aflevering met Carlo Trojan uitkwam, verscheen er een tweet van de Duitse minister van Economische Zaken en Klimaat, Peter Altmaier, waaruit bleek dat hij er met veel plezier naar geluisterd had. Zelfs een minister uit het Duitse kabinet luistert naar Betrouwbare Bronnen!”

HP/De Tijd heeft sinds kort ook een podcast: Bob Soeverijn – dagboek van een oude witte man. Luister ‘m bijvoorbeeld via SoundcloudSpotify of iTunes.