Spring naar de content
bron: anp

Hans Wiegel: altijd zinnend op terugkeer

Als de net verschenen biografie van Hans Wiegel iets duidelijk maakt, dan is het wel dat het vroeger echt veel leuker was in Den Haag. 

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Frans van Deijl

Theaterstukken

Als Tweede Kamerlid was Wiegel actief in de jaren zestig en zeventig, midden in een ongekende polarisatie tussen links en rechts. Als minister en vicepremier zat Wiegel in het kabinet-Van Agt-Wiegel (1977-1981), dat er eigenlijk niet had mogen zijn. Wiegels jaren als commissaris van de koningin in Friesland en daarna als voorzitter van Zorgverzekeraars Nederland zijn wellicht minder interessant, maar daar staat tegenover dat diens voortdurende worsteling met de vraag of een terugkeer naar Den Haag er nog in zit, zijn politieke levensverhaal een wat treurige, dramatische glans geven. Om nog te zwijgen van het persoonlijke verdriet dat Hans Wiegel overkwam: hij verloor twee echtgenotes, zussen van elkaar, aan de gevolgen van auto-ongevallen.

Types als Wiegel, met hun scherpte, lef ook om in het openbaar iets te zeggen, maar tevens met hun humor en hoffelijkheid, worden tegenwoordig niet meer gebakken. In Wiegels tijd waren er amper voorlichters en politieke assistenten, maar al zouden ze toen hebben bestaan, Wiegel zou zich er weinig van hebben aangetrokken. 

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap