Spring naar de content

Ga toch schilderen!

De dagen worden korter, de avonden langer. Tijd om een hobby op te pakken. Dat is in veel gevallen meer ontspannen dan televisiekijken en levert ook nog eens wat op. Wie met verf aan de slag gaat, creëert immers een eigen schilderij. Moeilijk? Allerminst voor wie kiest voor een eenvoudig uitgedachte methode met altijd een goed resultaat. En dan gaat het dit keer niet over Bob Ross of Betty Edwards.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:

Een hobby is er om je interesses in uit te leven en tegelijkertijd te kunnen ontspannen. Een liefhebberij die je in je vrijetijd doet en waar je veel plezier aan beleeft. Nu de dagen weer korter worden en de avonden langer, pakken veel mensen weer een hobby op die binnenshuis plaatsvindt. Eigen kaarten maken was lange tijd een hit, gedichten schrijven en breien zijn blijvertjes, postzegels verzamelen is weggezakt naar een ver verleden.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Toch zijn de wintermaanden voor een grote groep mensen dé maanden om zich bezig te houden met tekenen en schilderen. Op papier en op doek verschijnen eigen creaties. Dat dat niet altijd makkelijk is, kan menigeen beamen. Wachten op inspiratie is dan niet de manier, ‘gewoon’ aan de slag gaan stuit vaak veel mensen tegen de borst. Er is behoefte aan houvast, informatie en inspiratie.

Schilderen met Bob Ross is achterhaald

Lange tijd bleek Bob Ross heel populair met zijn ‘Joy of Painting’ uitzendingen. Het wordt ook wel fastfood schilderen genoemd. Leuk om het ook eens te doen, maar het vraagt behoorlijk wat aandacht en de uitzendingen tonen toch wel ouderwets. Bob Ross is nog altijd als persoon populair, maar zijn schilderijen zijn dat minder. Of ze moeten in de categorie vintage vallen.

Betty Edwards ontwikkelde eveneens een snelle methode om tot een goed resultaat te komen als het om tekenen en schilderen gaat. Net als bij Ross had ze veel succes in de jaren tachtig en negentig met haar methode om vanuit de rechterhersenhelft te tekenen. In korte tijd staat er een voorstelling op papier, maar het vraagt wel oefening. Regelmatig worden er nog cursussen aangeboden, gebaseerd op haar methode.

Painting Expert: eenvoudig met een groots resultaat

Omdat een cursus niet voor iedereen weggelegd is en vaak ook veel tijd kost, biedt schilderen voor volwassenen door middel van ‘schilderen op nummer’ een heldere methode om echt zelf iets bijzonders te schilderen op een makkelijke en toegankelijke manier. En altijd figuratief.

Dat gaat van dieren schilderen tot landschappen en van steden schilderen tot aan het eigen portret. Het voordeel van op deze manier schilderen is dat je eenvoudigweg een keuze kunt maken uit een te schilderen onderwerp en het schilderen zelf op een ontspannen manier plaats kan vinden. Je hoeft er geen speciale techniek voor te kennen, het is gewoon lekker eenvoudig en het resultaat is groots.

De voorstelling is opgedeeld in vakjes met elk een eigen nummer. Ieder nummer staat voor een kleur en met die kleur vul je de vakjes met dat bewuste nummer. Onder je handen verschijnt meer en meer een kleurrijke voorstelling die uiteindelijk tot een heus zelfgemaakt en zelfgemaakt schilderij leidt.