Spring naar de content

Nederland telt steeds meer ondernemers

Vorig jaar kwamen er honderdduizend ondernemers bij. Van zzp’ers op een zolderkamer tot start-ups en doorzetters die al snel op zoek gaan naar een flink kantoorpand.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:

Succesverhalen van ondernemers doen het altijd goed. Het spreekt vaak nog meer tot de verbeelding dan enorme omzetbedragen noemen of de plek in de Quote 500. Momenteel is het met name Jitse Groen die uit ontevredenheid over het online bestellen van een maaltijd bij de Chinees zijn eigen bezorgservice startte. Thuisbezorgd.nl. De rest is bekend en het levert een prachtverhaal op.  

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Veel ondernemers starten aan de keukentafel. Nog maar net uit loondienst of net afgestudeerd is het verlangen naar een eigen bedrijf groot, maar moet er vanaf nul worden begonnen. Ondernemer Cor de Graag schreef er een boek over ‘Ondernemers zijn net mensen’. Hij interviewde vijftig ondernemers met een succesvol eigen bedrijf. Het boek kwam in september van dit jaar uit.

Als zij het hebben bereikt, kan ik het ook

De Graag: “Ik zie dat veel mensen vastzitten in loondienst en allerlei belemmerende overtuigingen hebben om niet de stap te zetten. Ik hoop dat ze geraakt worden door verhalen in het boek en denken: ‘Als zij het hebben bereikt, dan kan ik het ook’.” 

In zijn boek wil hij vooral een eerlijk beeld geven van wat ondernemen is. Succesverhalen als dat van Jitse Groen trekken veel ondernemende types over de streep, maar zo gaat het niet altijd. In sommige gevallen blijken zelfs de meest succesvolle ondernemers al een keer failliet te zijn gegaan. Met andere woorden; doorzettingsvermogen en vasthouden aan je idee zijn heel belangrijk.

Vooral dat doorzetten komt in het boek vaak voor. Veel ondernemers ervaren niet alleen tegenslag maar ook aarzelingen in hun omgeving. Uit loondienst gaan en voor jezelf beginnen is een risico, en niet alle vrienden vinden dat een top-idee. Als je een jaar niet op vakantie gaat omdat je een eigen onderneming bent gestart, vragen ze zich al snel af of je wel goed bezig bent. Dan moet je sterk in je schoenen staan om door te zetten.

De Graag hamert op het feit dat je als ondernemer vooral hard moet werken, maar “wie plezier heeft in zijn werk doet dat graag en is daardoor ook productiever.” Sporten en een goede balans tussen werk en privé zijn een ‘must’, zo vertelt hij in een eerder interview.

Volgens De Graag kun je nog zo’n goed plan hebben en dat zorgvuldig op papier zetten, het gaat erom dat je begint. “Je moet soms een ladder creëren om uit het diepe te komen. Je bewandelt een lastige weg. Toch zijn er heel veel ondernemers gekomen waar ze nu staan en daar moeten we van leren.” 

De keukentafel ontgroeid en op zoek naar kantoorruimte

Succesvolle ondernemers ruilden de keukentafel al snel in voor een eigen kantoor. Zo’n investering doe je niet zomaar, daar moet je een risico voor willen nemen en tegelijkertijd zeker zijn van je zaak. Dat wil zeggen: vertrouwen hebben in de voortgang van je bedrijf. Het lijken er best veel te zijn, want een groot aantal ondernemers is op zoek zijn naar passende kantoorruimte. Als de zaken goed gaan, lukt het veelal ook niet meer in je eentje en komt er personeel bij. Dan is een fijne ruimte om in te werken noodzakelijk. Zo’n pand is tevens de uitstraling van de onderneming.

Begin dit jaar telde Nederland 2.000.404 bedrijven. Meer dan ooit. Vorig jaar groeide het aantal ondernemingen met honderdduizend, wat een toename betekende van vijf procent. Vooral het aantal zzp’ers nam toe.

Failliet ging er uiteindelijk ook een aantal. Vorig jaar startten er 230.000 mensen een bedrijf en er hielden er 131.000 mee op. Uiteindelijk kwamen er dus honderdduizend ondernemers bij, die behalve aan de keukentafel of op een zolderkamer werken, ook op zoek gaan naar een kantoorpand. Er is dan ook veel concurrentie op de markt als het gaat om bedrijfspanden.