Spring naar de content

Nooit meer ziek zijn

Niets is belangrijk voor de mens dan onze gezondheid. Op een tegeltje hing vroeger bij ons in de kamer ‘een gezond mens heeft wel duizend wensen, een zieke maar één’. En precies zo is het. 

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:

Maar ondanks dat we graag ziektevrijleven, doen we vaak dingen die niet goed voor ons zijn. Deels zelfs onbewust. Maar ook omdat we ‘geen tijd’ hebben of zonder het te weten ‘slachtoffer’ zijn van reclames of dat we verslavende gewoontes niet kunnen weerstaan.

Pre signalen

Er zijn heel wat ziektes op de wereld. Maar wist je dat als je goed naar je lichaam luistert je een aantal van die ziektes kunt voorkomen of in deze pre-fase kunt genezen? Zo is spit vaak een voorloper van een hernia, geeft ons lichaam met hoofdpijnen signalen op aandoeningen als TIA’s (die weer een voorlopers van hersenbloedingen zijn) en is prediabetes het moment om diabetes nog te voorkomen.

Abboneer op een lidmaadschap

Flinke korting op een digitaal jaarabonnement

Sluit nu voordelig een abonnement af en maak kennis met de journalistieke kracht van HP/De Tijd. (Op elk moment opzegbaar.)

Word abonnee

De kans op Diabetes type 2 (vroeger ook wel ouderdomssuiker genoemd) is aardig groot. Meer dan 1 miljoen mensen, en ook jongeren, lijden aan deze vorm van diabetes waarbij het lichaam niet meer goed op insuline reageert en er te veel suiker in het bloed blijft zitten. De gevolgen voor je gezondheid kunnen groot zijn. Voorkomen is dus echt beter dan genezen. Maar ook in de prefase is echte diabetes nog te voorkomen.

Risicofactoren

Een aantal risicofactoren kun je sowieso zelf aanpakken. Denk aan overgewicht, hoge bloeddruk, roken en te weinig bewegen. Toch zijn er ook factoren die je helaas niet kunt uitsluiten. Bij diabetes 2 speelt het ouder worden op zich en of er ouderdomssuiker in de familie voorkomt bijvoorbeeld ook mee. Aan ouder worden kun helaas niet zo veel doen. Net als of je man of vrouw bent. Zelfs je afkomst heeft een rol. Zo krijgen Surinaams-Hindoestaanse, Turkse, Marokkaanse, Caribische en Afrikaanse mensen krijgen twee tot vier keer zo vaak diabetes als blanken. Maar er zijn ook zaken waar je wel wat aan kunt doen.

Wat kun je doen?

In de prediabetes fase krijgt je lichaam al moeite met het verwerken van bloedsuiker. Hierdoor heb je een te hoge bloedsuiker waarde. Soms komt het voor dat je dan ook wat symptomen hebt maar vaker is het zo dat je voor je gevoel nog nergens last van hebt. Ondertussen kunnen je hart, bloedvaten en ogen in deze fase al wel schade oplopen. Doe je in deze fase niets, dan zal prediabetes overgaan in diabetes. Grijp je wel op tijd (zelf) in, dan is diabetes 2 in dit stadium terug te draaien.

Prediabetes aanpakken doe je door af te vallen, gezond te (gaan) eten en meer te bewegen. Hierdoor worden je bloedsuikerwaarden weer normaal. Het verminder van je (slechte) koolhydraten en na je maaltijd een wandeling maken, spelen daar een grote rol in.