Spring naar de content
bron: still silence of the tides

Deze documentaires mag u niet missen op IDFA 2020

Nico van den Berg tipt vijf IDFA-documentaires die we dit jaar niet mogen missen, waaronder White Cube van Renzo Martens en Silence of the Tides van Pieter-Rim de Kroon.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Nico van den Berg

Je zou kunnen zeggen dat het IDFA, het grootste documentairefilmfestival ter wereld, door het oog van de naald kruipt. Of dat de coronagoden blijkbaar veel van documentaires houden. Precies op het moment dat de bioscopen na een lockdown van twee weken weer opengaan, start de 33e editie van het International Documentary Film Festival Amsterdam. Alleen de openingsavond op woensdag 18 november, die normaal gesproken in een bomvol Carré plaatsvindt, wordt nu noodgedwongen online gehouden. Cultuurminister Van Engelshoven spreekt een paar woorden vanaf het podium in de lege grote zaal van Tuschinski, gevolgd door artistiek directeur Orwa Nyrabia die de openingsfilm Nothing but the Sun van de Paraguayaans-Zwitserse filmmaker Arami Ullón van een inleiding voorziet. Pas daarna, en geen seconde eerder, kan iedereen die een kaartje heeft gekocht thuis de play-knop indrukken om de film online te bekijken. Dat zal even wennen zijn voor de gemiddelde Netflix- en Videoland-kijker die gewend is alles op elk moment te kunnen zien.

"We willen niet Netflix nadoen" zo zegt IDFA directeur Cees van 't Hullenaar deze week in Het Parool. De online aanpak van IDFA wijkt inderdaad flink af van de luxe om alles op elk moment aan te kunnen zetten. Naast een zeer beperkte bioscoopvertoning tijdens het festival, met maximaal 30 mensen per zaal, kun je online de films alleen op bepaalde momenten zien. "Er moet urgentie zijn om erbij te zijn; je moet deze film nu zien, anders is ie weg" aldus Van 't Hullenaar. Het lineaire vertonen, volgens vele trendwatchers volkomen achterhaald, maakt onder de hoede van de IDFA-top een ware comeback. Sterker: je kan op de IDFA-website een speciale 'foodiebag' kopen dat - hoe hipster - halal, kosher, vegetarisch én veganistisch tegelijk is. Al zag ik het merendeel van de IDFA bezoekers de afgelopen jaren overdag toch vooral met zelf meegenomen boterhamzakjes de zalen in lopen en 's avonds met bier en popcorn.

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap