Spring naar de content
bron: anp

Het literaire jaar 2020

Ook in het afgelopen literaire jaar ging het vooral over de randverschijnselen: leeshaat, witte mannen en Arjan Peters. Wat node wordt gemist, is een aanstekelijk gesprek over de literatuur zelf. Een terugblik, plus 36 boekentips.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Thomas van den Bergh

U wil het c-woord waarschijnlijk niet meer horen, maar in een jaaroverzicht over 2020 kunnen we er niet omheen. Het corona-virus gooide ook de boekenwereld flink overhoop. Veroordeeld tot eenzame opsluiting lijken schrijvers tot grotere productiviteit te zijn opgestuwd. De komende maanden verschijnt er een indrukwekkend aantal romans en andere titels om naar uit te kijken (zie: ‘9 keer wordt verwacht’).

Of de boekhandel daar zo blij mee is? Te veel aanbod op hetzelfde moment kan tot verdringing leiden. Maar de literaire markt kan wel wat sellers gebruiken, na een dramatische eerste jaarhelft, vanuit commercieel oogpunt. Met name tijdens de intelli-
gente lockdown, tussen week 12 en week 24, liep de papieren boekverkoop ernstig terug. Volgens cijfers van KVB Boekwerk is de offline boekverkoop sinds de coronacrisis met 11 procent gekrompen. Dat werd gedeeltelijk gecompenseerd door de toename van de verkoop van digitale boeken, maar daarvan profiteerde de fysieke boekhandel uiteraard niet.

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap