Spring naar de content

Hoortest online kan tegenwoordig bij de meeste audiciens

Met de nieuwe corona maatregelen van de overheid wordt er geadviseerd om zoveel mogelijk thuis te blijven. De gehoorbranche heeft verregaande maatregelen genomen om te zorgen dat een bezoek aan een audicien veilig kan plaatsvinden. Een online hoortest is tegenwoordig makkelijker dan ooit. Lijkt jou dit interessant? Wij leggen graag uit wat een online hoortest inhoud en wat je kan verwachten.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:

Hoe kan je gehoorschade oplopen

Ongeveer 1 op de 10 Nederlanders heeft last van gehoorschade. Sommigen mensen horen een piep of een suis, maar in de meeste gevallen gaat dit heel geleidelijk en heb je niet altijd door dat het gehoor achteruit gaat. De meest voorkomende oorzaak van gehoorschade is hard geluid. Zo kan je al gehoorschade oplopen bij geluiden boven de 80 decibel.

Ook kan je gehoorschade oplopen op de werkvloer. Zo werden er in 2019 178 meldingen gemaakt van slechthorendheid door geluiden op de werkvloer. De meeste gehoorschade werd opgelopen bij beroepen als de politie, defensie en de industriesector. Komen er bij je werk veel harde geluiden te pas? Bij dagelijkse geluiden boven de 80 decibel is een werkgever verplicht om gehoorschade bij hun personeel te voorkomen. Zorg er dan voor dat je goed beschermt bent tegen (te) harde geluiden.

Abboneer op een lidmaadschap

Flinke korting op een digitaal jaarabonnement

Sluit nu voordelig een abonnement af en maak kennis met de journalistieke kracht van HP/De Tijd. (Op elk moment opzegbaar.)

Word abonnee

Waarom een online hoortest doen?

Voorkomen is beter dan genezen, maar als je merkt dat je last hebt van gehoorverlies is het verstandig om zo snel mogelijk een gehoortest te doen. Het gehoor is iets wat je dagelijks gebruikt en daardoor een ontzettend belangrijk onderdeel van jouw leven, zeker op sociaal gebied. Met een verslechterd gehoor zal je moeite hebben met het verstaan van je partner, kinderen en kleinkinderen. Ook op professioneel gebied zal de communicatie lastiger zijn. Een ander punt is dat het gehoor geleidelijk achteruit gaat, bij de één sneller dan bij de andere, maar helaas komt niemand er onderuit. Het is daarom verstandig om elk jaar een hoortest te doen als je de leeftijd van 55 jaar hebt bereikt.

Als je een hoortest gaat doen raden wij aan om dit online te doen. Het is tegenwoordig erg makkelijk om een online hoortest af te nemen en je loopt geen risico om besmet te worden met COVID-19. Ook kan het fijn zijn om een gehoortest te doen in een vertrouwde omgeving. Met een online hoortest word je snel geholpen en weet je waar je aan toe bent.

Hoe werkt een hoortest online?

Een online hoortest verschilt tegenwoordig niet meer zoveel van een ‘normale’ gehoortest. Elke audicien heeft zo zijn eigen aanpak, maar over het algemeen bestaat een gehoortest uit twee onderdelen. Het eerste onderdeel bestaat uit een audiogram. Bij een audiogram krijg je piepjes op verschillende toonhoogtes en sterktes te horen. Op deze manier kan worden bepaald wat het bereik is van jouw gehoor. Bij het tweede onderdeel wordt er vaak gevraagd of je naar een aantal woorden kan luisteren. Op deze manier wordt er gekeken of je moeite hebt met het verstaan van woorden. Als deze twee onderdelen zijn afgerond dan kan de audicien concluderen of er gehoorschade aanwezig is en of er eventueel een gehoorapparaat nodig is.

Waar kan je een online hoortest doen?

De titel verklapt het al een beetje, maar bijna alle grotere audiciens bieden tegenwoordig een online gehoortest aan. Vaak is deze te vinden op de website en kan je binnen enkele stappen beginnen. De online hoortesten zijn volledig gratis. Je kunt zelf kiezen of je na de uitslag van de online hoortest gebeld wil worden om een vervolgafspraak in te plannen. Zo weet je zeker dat jouw vragen en opmerkingen gehoord worden en je verder kan worden geholpen.