Spring naar de content

Ruimte nodig? Bouw een schuurtje!

Een schuurtje geeft veel extra ruimte. Voor de fietsen maar ook voor tuinspullen of die extra koelkast bijvoorbeeld. In gedachten zie je de nieuwe schuur al in de tuin staan. Maar hoe pak je het aan?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:

Heb je een goede bouwtekening en zorg je voor een goede voorbereiding, dan is het zelf bouwen van een schuur redelijk eenvoudig. Die goede voorbereiding start met een stappenplan. Zo kom je er tijdens het bouwen niet achter dat je toch wat vergeten bent.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Stap voor stap

Een schuur bouwen begint met de afmeting. Hoe groot je schuur moet worden, ligt mede aan het doel. Is je schuur bedoelt als opslagplaats of ook om in te werken? Wil je een schuur met een plat dak worden of met een puntdak? Met een puntdak kun je er een opbergzolder in maken. En let ook op het maken van een goede constructie.

Vergunning

Maak de schuur niet te klein maar houdt er ook rekening mee dat volgens de huidige richtlijnen maximaal 50% van de grondoppervlakte bebouwd mag worden. En ook de locatie van de schuur is belangrijk. Waar de schuur mag staan, kun je navragen bij je plaatselijke gemeente. Ook online advies inwinnen is meestal mogelijk. Check ook altijd of er een bouwvergunning nodig is. Zomaar een schuur bouwen zonder navraag te doen of er vergunning nodig is, kan er voor zorgen dat je je schuur weer af moet breken.

Heb je een vergunning nodig? Dan zul je daarbij een tekening moeten aanleveren. De beoordeling of je de schuur mag bouwen, vindt onder andere plaats op basis van deze tekening.  Let daarbij goed op aan welke voorwaarden een tekening voor de vergunningsaanvraag van een schuur moet worden voldaan. Zo moet er een schaal van 1:100 zijn en zijn diverse aanzichten (zij- voor en achteraanzicht) nodig.

Hou er rekening mee dat het proces voor het aanvragen van de vergunning zo’n zes weken in beslag neemt. Per gemeente is dit verschillend. Vooraf informeren, is dus verstandig. Zo kun je een betere planning maken.