Spring naar de content

Scootmobiel-gangs nemen de straten over

Als je naar een McDonald’s gaat zul je in de ochtend overwegend senioren tegenkomen. Die genieten van een goedkope beker koffie en een goed gesprek met andere ‘oudjes’. De overlap tussen 20- en 60+ is groter dan je denkt. Zo zien scootmobielen er tegenwoordig meer uit als hippe scooters maar dan met een extra wiel. Wat betekent dit voor het straatbeeld en moeten we daar blij mee zijn?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:

Van vetkuif naar comb-over

De wilde haren zijn grijze haren geworden, toch is de generatie senioren van tegenwoordig hun oude streken niet verloren. De jongeren die vroeger op een motorfiets reden en ruige kleding droegen staan nu op de hoek van de Albert Heijn met scootmobielen te ‘chillen’. De webshop Fast & Furious verkoopt niet alleen scooters voor jongeren maar is ook dé scootmobiel specialist. De tijden veranderen, maar mensen blijven hetzelfde. De vrijheid om te gaan en staan waar je wilt is een basisbehoefte. Scootmobielen staan symbool voor deze vrijheid.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Word met één click op de doneerknop donateur en steun daarmee de onafhankelijke journalistiek van HP/De Tijd.

Doneren

Sociale controle

Een groep hangjongeren kan bedreigend overkomen. Zelfs als ze allemaal een gouden hartje bezitten kun je dat op het eerste gezicht niet beoordelen. Scootmobiel ‘gangs’ stralen een ander beeld uit. Hoewel hier vast vervelende gasten tussen zitten, is de dreiging minder. Sterker nog, deze krasse knarren werken preventief. De echte herrieschoppers moeten naar een andere hangplek uitwijken, als er een tiental ogen op je gericht is let je toch wel een beetje op wat je doet.

Gevaar op de weg?

Ze doen geen kwaad, senioren op een scootmobiel. Ze willen gewoon die vrijheid voelen om gaan te staan zoals vroeger. Daarbij moeten ze natuurlijk wél de regels in acht nemen. Dus niet harder als 6 km/u op de stoep en goed opletten voor fietsers en auto’s op de rijbaan. Omdat er geen rijbewijs nodig is om op een scootmobiel te rijden ligt de drempel voor dit vervoermiddel erg laag. De elektrische motoren hoort je nauwelijks aankomen. Gelukkig zijn er begrenzers en andere veiligheidsopties, ook kun je op meerdere plekken lessen volgen. De oudjes zullen natuurlijk wel veilig naar die hangplek moeten rijden.