Spring naar de content

Drie voordelen van vloerverwarming

Een gietvloer ziet er natuurlijk top uit. Dit is al helemaal het geval als er gebruik gemaakt is van egaline om ervoor te zorgen dat de vloer helemaal vlak is. Toch zal de gietvloer nog niet helemaal af zijn als er geen gebruik wordt gemaakt van vloerverwarming, wat ook wel stralingsverwarming genoemd wordt.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:

Dit wordt steeds populairder, met name in nieuwbouwhuizen. Toch is het ook zeker verstandig om vloerverwarming aan te laten leggen als je ervoor kiest om een nieuwe vloer te leggen in je woning. Het is namelijk zonder twijfel de fijnste en prettigste wijze om je voeten te verwarmen. Natuurlijk is het wel goed om vooraf even op onderzoek uit te gaan of vloerverwarming nou echt perfect is voor jou. Dit artikel zal je een paar voordelen van vloerverwarming introduceren waardoor je naar alle waarschijnlijkheid ervoor zult kiezen om dit wel te laten leggen. 

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Energiezuinig

Er zijn twee verschillende typen vloerverwarming: op water gebaseerde en elektrische systemen. Beide zorgen voor verwarming vanaf de vloer in een kamer. De warmwatersystemen zullen heet water door buizen voeren om warmte te creëren. Elektrische vloerverwarming zorgt hiervoor aan de hand van de bedrading, wat dus warmte zal genereren. Beide systemen zullen energiezuinig zijn. Dit komt doordat ze een stuk minder warm hoeven te zijn om een ruimte effectief te kunnen verwarmen, waardoor ze dus minder energie zullen verbruiken. Daarnaast heb je bij radiatoren het probleem dat ze de kamer niet gelijkmatig verwarmen. In het midden van de ruimte is het vaak koud, terwijl het bij de radiatoren veel te warm is. Soms doe je een raam open om wat frisse lucht binnen te laten bij een radiator. Dit is natuurlijk totaal niet energiezuinig. Alle energie waarvoor je betaald hebt zal je dus laten ontsnappen via het raam. Bij vloerverwarming zul je dit probleem niet hebben. Het zal dan ook gemiddeld een besparing van 15 procent op de verwarmingskosten opleveren, wat dus komt doordat het zo’n efficiënte manier is van het verwarmen van een woning. 

Meer ruimte

Als je radiatoren hebt hangen aan de muren van je woning dan zal dit natuurlijk ruimte innemen. Dit is niet het geval als je hebt gekozen voor vloerverwarming. Hiermee kun je genieten van een kamer die volledig verwarmd is zonder dat er radiatoren hangen aan de wanden. Zelfs de aller modernste radiatoren nemen immers ruimte in beslag, wat uiteraard ontzettend vervelend is. Heb je op het moment nog radiatoren in je huis? Stel je dan deze ruimte eens voor zonder de radiatoren aan de muren. Ja, dat scheelt echt verrassend veel ruimte! Door te kiezen voor vloerverwarming zul je dus extra ruimte krijgen in je woning. Dit kun je inrichten zoals je maar wilt. Bovendien werken de radiatoren in een interieur vaak afleidend, wat bij vloerverwarming natuurlijk niet het geval is want dit kun je uiteraard niet zien.

Makkelijk te gebruiken

Nadat de vloerverwarming geïnstalleerd is zal er zo goed als geen onderhoud meer nodig zijn. Bovendien zit er op de vloerverwarming levenslange garantie, wat natuurlijk veel zekerheid biedt. De zogeheten warmup verwarmingsregelaars zullen ervoor zorgen dat de kamer op de meest efficiënte wijze verwarmd wordt. Dit zal zowel automatisch als via een zogenoemde Smart WiFi thermostaat gebeuren. Indien gewenst is dit ook mogelijk met behulp van een programmeerbare thermostaat, wat oprecht best handig kan zijn. Met zo’n speciale thermostaat is het namelijk mogelijk om het zo te programmeren dat de vloerverwarming de ruimte zal verwarmen op een bepaalde tijd die je zelf in kan stellen. ‘s Nachts zal de verwarming dan automatisch uitgeschakeld worden, wat natuurlijk ook weer heel erg energiezuinig is.