Spring naar de content

Kun je de sauna in als je verkouden bent?

Er zijn tegenwoordig zat Nederlanders die met enige regelmaat naar de sauna gaan. Eigenlijk is dit een goede manier om een verkoudheid te voorkomen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:

Een sauna kopen voor thuis voor dit doeleinde is dan ook zeker mogelijk. Dit komt namelijk doordat de bloedvaten in je huid gestimuleerd worden door de grote temperatuurverschillen tussen de warme sauna en het afkoelende bad. Ook de natuurlijke hitteregulatie van je lichaam wordt hierdoor gestimuleerd, de immuuncellen in je keel en neusholte zullen hierdoor beter werken. Ook het aantal witte bloedcellen neemt toe, waardoor virussen minder kans hebben om zich te verspreiden en je ziek te maken. Door een sessie in de sauna zal je weerstand bovendien ook verbeterd worden. Dit komt doordat het zweten ervoor zorgt dat de afvalstoffen je lichaam kunnen verlaten. Naar de sauna gaan heeft dus zeker een preventieve werking tegen verkoudheid.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Wat nou als je al verkouden bent?

Als je al een verkoudheid te pakken hebt, dan is het tóch beter om niet in een sauna te gaan zitten. Dit komt onder andere omdat je dan andere bezoekers kunt besmetten, als je tenminste niet een sauna in je eigen huis of tuin hebt staan natuurlijk. Als je echt graag gebruik wilt maken van de sauna en je hebt geen koorts en maar een lichte verkoudheid, dan is dat geen enkel probleem. Maar het is wel belangrijk om goed op te letten, want tijdens een bezoekje aan de sauna kan je bloeddruk gaan schommelen, wat te veel kan zijn voor je hart- en vaatstelsel. Bovendien kan de sauna de werking van bepaalde medicijnen beïnvloeden. Overleg dus altijd eerst met je huisarts of je aanstaande saunabezoek wel zo verstandig is.

Uitzieken geblazen

Om écht van je verkoudheid af te komen, is het verstandig om gewoon goed uit te zieken. Geef je lichaam de tijd die het nodig heeft om te herstellen en stap niet te snel weer de extreme hitte in. Als je je weer iets fitter voelt, kun je bijvoorbeeld thuis beginnen met een korte en niet te warme saunasessie.