Spring naar de content

Tips voor het kopen van een kinderfiets

Hoeveel fietsen koop je voor je kind de deur uit gaat? Uiteraard verschilt dat per situatie, kind en het budget dat je te besteden hebt. Toch koop je heel wat fietsjes voor je kind zo ver is dat het zijn of haar eerste fiets zelf kan bekostigen. Handig dus als je weet waar je op moet letten. 

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:

Start met de juiste maat

Je kan er niet omheen, wat je ook vindt, het belangrijkste bij het kopen van een nieuwe fiets is de maat. Fietsmaten worden gemeten in inches. Het aantal inches (waarbij één inch staat voor 2.54 cm) geeft de maat van het wiel aan. Maar hoe groter de wielen, hoe groter het frame natuurlijk is en daarmee de fiets. Ga je een nieuwe fiets kopen, is de lengte van je kind dus doorslaggevend voor de maat van de fiets. Koop nooit een fiets op de groei want dan komt al snel de veiligheid in gevaar. Je kind moet goed bij de trappers maar ook bij de grond kunnen. Daarnaast is een grotere fiets ook zwaarder waardoor het in evenwicht blijven veel moeilijker is. 

Abboneer op een lidmaadschap

Flinke korting op een digitaal jaarabonnement

Sluit nu voordelig een abonnement af en maak kennis met de journalistieke kracht van HP/De Tijd. (Op elk moment opzegbaar.)

Word abonnee

Niet elk kind is even groot natuurlijk, maar onderstaande tabel geeft je wel een goede eerste indruk. Zoek je een fiets voor een kind van 3,5 a 4 jaar dan is bij het kopen van een nieuwe fiets een  kinderfiets 12 inch waarschijnlijk de beste keuze. Is je zoon of dochter rond de 5 jaar, kies je beter een kinderfiets 16 inch

10 inch: 3 tot 4 jaar

12 inch: 3 tot 4,5 jaar

14 inch: 3,5 tot 5 jaar

16 inch: 4 tot 6 jaar

18 inch: 4 tot 7 jaar

20 inch: 6 tot 8 jaar

24 inch: 8 tot 10 jaar

26 inch: 9 tot 12 jaar

Wat je niet nodig hebt..

Versnellingen zijn voor (kleinere) kinderen niet nodig. Ze leiden je kind af van het verkeer en gaan vooral snel kapot. Ook een derailleur is niet nodig en te kwetsbaar op een kinderfiets. Ga verder liever voor batterijlampjes in plaats van een naafdynamo. Een dynamo maakt het fietsen alleen maar zwaar voor je kind en met batterijlampjes zijn ze net zo zichtbaar. 

Koop ook liever een fiets met terugtrapremmen. Voor je kind is dit veel makkelijker en veiliger. Zeker voor kleinere kinderen is het erg moeilijk om in elke situatie met beide handen tegelijk de rem in te drukken. Koop je voor een tiener toch een fiets met handremmen? Kies dan een model waarbij de handgrepen dichter naar het stuur gedraaid kunnen worden en laat de remmen opnieuw door de fietsenmaker afstellen.

Afstellen van het zadel en stuur

Het afstellen van het zadel is net zo belangrijk. Voor de kleinere kinderen is het een must dat ze goed bij de grond kunnen voor als ze ineens moeten remmen of afstappen. Laat je kind daarom op zijn of haar kinderfiets gaan zitten en kijk of het nog met platte voet bij de grond kan zonder gebogen beentjes. Is dat het geval? Dan staat het zadel op de juiste hoogte. Voor wat grotere kinderen en volwassenen kun je ongeveer 1,08 keer de binnenbeenlengte aan te houden. Hierbij geldt dat de hoogte goed is als ze nog met de tenen bij de grond kunnen, zodat ze het been niet helemaal hoeven te strekken om de voet op het pedaal te zetten. 

Het stuur staat bij kinderfietsen meestal vrij hoog. En dat is goed. Zo kunnen ze mooi rechtop zitten en voor zich uit kijken. Dat is niet alleen beter voor de houding maar wel ook zo veilig. Vergeet dus niet om bij het afstellen van het zadel ook direct de hoogte van het stuur aan te passen. Zo blijft de zithouding altijd goed.