Spring naar de content

Waarom mondkapjes in de riolering écht geen goed idee zijn

Waar je ook loopt op straat: de ‘mondkapjesvervuiling’ is niet van de lucht. Je ziet ze vlak naast prullenbakken liggen of op de betonnen vloeren in de bushokjes. Zelfs in het stadspark slingeren de wegwerp-kapjes rond en dat is draagt niet bij aan een ontspannen, panoramische wandeling als je even pauzeert van het thuiswerk. En helaas komen de mondkapjes ook in de riolering terecht. Dat is misschien nog veel minder plezierig.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:

Wat veroorzaken mondkapjes in de riolering?

De Nederlandse koepelorganisatie voor stedelijk waterbeheer – Rioned – meldde al in maart 2020 dat mensen hun mondkapjes zo door de wc spoelen. Niet de bedoeling, want mondkapjes zijn vast afval en dat hoort hoe dan ook niet in een afvoer thuis. Vast afval verstopt een afvoer sneller dan je denkt: trek je een mondkapje door, dan ‘borrelt’ die op een gegeven moment terug. Of het kapje blijft ergens in de leiding steken, waardoor niet lang daarna alle resten terugkeren tijdens het doorspoelen.

Abboneer op een lidmaadschap

Flinke korting op een digitaal jaarabonnement

Sluit nu voordelig een abonnement af en maak kennis met de journalistieke kracht van HP/De Tijd. (Op elk moment opzegbaar.)

Word abonnee

Wat spoel je dan wél door het toilet?

Urine, uitwerpselen en toiletpapier. Het liefst betreft dit laatste gebruik je dun toiletpapier, want dikke vellen blijven sneller steken. Wat je vooral niet doorspoelt? Tampons, maandverband, luiers, billendoekjes en condooms. Vooral de eerste drie producten absorberen vocht en verstoppen vaak in minder dan een minuut een leiding. Voor wat de andere afvalresten, inclusief mondkapjes dus, betreft: met een beetje verstand gooi je dat in een afvalbak.

Hoe zorg je voor een vlot spoelend toilet in corona-tijd?

De eerste tip heb je al binnen: vast afval moet je gewoon niet doortrekken. Gebeurt dat wel, dan moet er een rioolspecialist aan te pas komen en in deze tijd heb je toch liever zo min mogelijk mensen over de vloer. En beetje huisvrouw of huisman deinst echter niet terug voor wat periodiek toilet-onderhoud om verstoppingen te voorkomen en past daarom graag deze tips toe.

  1. Bang voor kalkvorming in het toilet? Spoel eens wat schoonmaakazijn door.
  2. Duw de knop goed in als je iets doorspoelt. De resten voeren dan beter af.
  3. Spoel nooit olie of vet door de wc. Dit soort resten vormen harde blokkades!

Wat als je – per ongeluk – toch iets doorspoelt wat niet hoort?

Dan wil je hulp van iemand die met de juiste materialen en methodes jouw wc weer vrij krijgt. Veel verstoppingen zijn namelijk zo hardnekkig dat je uren bezig bent. Als druk HP-lezer heb je daar geen tijd voor, dus je surft naar Rioolprobleem Kwijt. Hier vind je meteen een lokale vakman die in een mum van tijd ter plekke is. En de mondkapjes of ander vast afval? Die plaats je voortaan – als een goed burger – in een afvalbak.