Spring naar de content

Drie tips om je zonnepanelen optimaal te laten presteren

Als je zonnepanelen hebt gekocht en hebt laten installeren op bijvoorbeeld het dak van je woning dan wil je natuurlijk dat je hier jarenlang plezier van kunt hebben. Het is immers een grote investering, dus dit wil je het liefst dubbel en dwars terugverdienen. Normaal gesproken is dat zeker mogelijk, al is het wel verstandig om hiervoor wat te doen. Met de onderstaande tips zul je er namelijk voor zorgen dat ze duurzaam worden en optimaal presteren. 

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:

Houd de zonnepanelen schoon

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Zonnepanelen werken zo goed dat je nauwelijks merkt dat ze er zijn. Hoe schoner het glas op het paneel zit, hoe meer onbelemmerd oppervlak de zon kan raken. Hoe vaak moet je je zonnepanelen schoonmaken? Dat hangt af van waar je woont. Woon je in een omgeving waar veel bouwwerkzaamheden zijn of waar er veel fijnstof in de lucht is? Je zult de panelen dan waarschijnlijk vaker schoon moeten maken. Sommige gebieden hebben zelfs een wekelijkse wasbeurt nodig, terwijl andere gebieden om de maand kunnen wegkomen. In Nederland zal dit over het algemeen wel wat meevallen, ook omdat het in ons land regelmatig regent.

Houd de zonnepanelen uit de schaduw

Zorg er bovendien voor dat er geen nieuwe schaduw problemen zijn die er niet waren toen het systeem werd geïnstalleerd. Hiervoor hoef je echt niet beslist een boom om te hakken, het is juist beter om de boom wat in te korten. Schaduw op de zonnepanelen moet je niet willen, dit werkt namelijk eigenlijk exponentieel, niet proportioneel, om de paneeloutput te verminderen. Dus als een kwart van het paneel gearceerd is, verlies je niet een kwart van de output voor dat paneel, maar verlies je waarschijnlijk meer dan de helft. Nogmaals, als de panelen hun werk niet kunnen doen, verlies je geld.

Houd de zonnepanelen in de gaten

Je hoeft niets te doen, maar houd de zonnepanelen wel in de gaten. Let vooral op het display van de omvormer. Brandt het groene lampje? Top. Hoewel je technisch gezien niet elke dag naar ze hoeft te kijken, geldt dat als er een probleem is en het groene lampje uitgaat, hoe langer het duurt voordat je het merkt, hoe meer geld je verliest omdat je panelen niet langer je elektriciteitsverbruik dekken. De kans is groot dat je niet weet wat er mis is met het systeem, dus schakel dan een expert in om het probleem op te lossen.