Spring naar de content

De voor- en nadelen van verschillende vloertypen

Sta jij binnenkort voor de uitdaging om nieuwe vloeren uit te kiezen, omdat je bijvoorbeeld gaat verhuizen? Dan word je geconfronteerd met een breed scala aan vloertypen die elk hun eigen pluspunten en minpunten hebben. Om je een handje te helpen bespreken we er hier een aantal.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:

Hout

Hout is een traditioneel materiaal voor vloerbedekking en wordt in planken gelegd. In Nederland kennen we vooral vloeren van eikenhout. Zo’n vloer geeft een mooie, authentieke uitstraling aan de ruimte. Omdat er in hout van nature nerven en barsten zitten, is elke houten vloer in feite uniek. Hout gaat lang mee, maar heeft ook zo zijn nadelen. Een houten vloer heeft relatief veel onderhoud nodig en kunnen krimpen en uitzetten, waardoor ze slecht kunnen omgaan met vocht, vloerverwarming en temperatuurverschillen in het algemeen.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Parket

Ook een parketvloer wordt gelegd in planken. Je hebt massief parket, waarbij de planken volledig bestaan uit natuurlijk materiaal. Daarnaast is er ook samengesteld parket, dat bestaat uit twee lagen: de onderste laag is vaak multiplex en de bovenste natuurlijk materiaal zoals eikenhout. Parket geeft een warme en chique uitstraling aan de ruimte. Het isoleert en als het beschadigd raakt, kan het met behulp van parketrenovatie gerepareerd worden. Omdat een parketvloer natuurlijk materiaal bevat, is het niet zo goed te combineren met vloerverwarming en kan ook vocht voor problemen zorgen. Dit geldt in het bijzonder voor massief parket.

PVC

Een PVC-vloer is een kunststof vloer die bestaat uit verschillende lagen, met een harde, beschermende PU-toplaag. Het wordt in stroken gelegd en heeft qua uiterlijk veel weg van laminaat en daardoor ook van hout, hoewel PVC-vloeren in veel verschillende uitvoeringen te krijgen zijn. Ze zijn makkelijk te reinigen en kunnen prima in combinatie met vloerverwarming gebruikt worden. Een PVC-vloer kan alleen over een egale basis gelegd worden, en dus niet zomaar over een oude vloer. Een PVC-vloer kopen is in vergelijking met sommige andere vloertypen relatief betaalbaar.

Tegels

Hoewel we een tegelvloer vooral associëren met badkamers en keukens, kunnen ze ook elders gebruikt worden. Ze zijn gemaakt van steen of keramiek en zijn sterk, slijtvast en raken niet snel bekrast. Tegels bestaan in allerlei soorten, maten en kleuren en gaan goed samen met vloerverwarming. Voor mensen met huisstofmijtallergieën zijn tegels een geschikt vloertype. Een nadeel van tegels is dat niet echt geluid absorberen en je daarom andere maatregelen moet treffen om de akoestiek in de ruimte acceptabel te maken. Tegels geven niet mee, dus voor spelende kinderen is het hard vallen.

Tapijt

Tapijt is al een tijd wat minder populair, maar heeft natuurlijk wel zijn eigen pluspunten. Het is prettig voor de akoestiek in de ruimte omdat het geluid absorbeert, en voor de voeten is het prettig dat tapijt zacht is en warmte absorbeert. Het is prima te combineren met vloerverwarming. Wel kun je tapijt het beste gebruiken in ruimtes waar niet te veel gelopen en geknoeid wordt, want het beschadigt snel en is moeilijk schoon te maken. Voor mensen met een huisstofmijtallergie is tapijt zeer ongeschikt.

Verder heb je natuurlijk nog laminaat, dat goedkoop is maar er ook wel zo uitziet. Vinyl is wat zachter waardoor er snel afdrukken in ontstaan. Een betonvloer geeft een industriële look, maar dat is niet voor iedereen. Succes met het maken van je keuze!