Spring naar de content

Eerste grote smartphonelancering 2021: Samsung Galaxy S21

Het jaar is pas een paar weken oud, maar er is al groot nieuws op de smartphonemarkt. Samsung heeft een paar dagen geleden de lancering van de S21 aangekondigd. Het is vanaf nu mogelijk voor deze smartphone een pre-order te plaatsen, waarna het toestel vanaf 29 januari daadwerkelijk verkrijgbaar zal zijn. Wat kan er verwacht worden van de telefoon, en waarom is het bijzonder dat deze al binnen enkele weken verkrijgbaar zal zijn?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:

Specificaties van de nieuwste Samsung smartphone

Wat kunnen we verwachten van de Samsung S21? Allereerst iets over het design. Welke kleur ook gekozen wordt (Phantom Violet, Phantom Pink, Phantom White of Phantom Gray), de afwerking aan de buitenzijde oogt luxe. Het GG7 Gorilla Glass Victur zorgt voor een zeer solide scherm. Dit Dynamic AMOLED scherm (6.2 inch) heeft een vloeiende beeld en is haarscherp. Daarnaast kun je ermee gebruikmaken van snel 5G-internet en kan het gekoppeld worden aan draadloze oortjes. De smartphone zal zowel met 128 als 256 GB opslag verschijnen. Goed om te weten: er is geen mogelijkheid een extra geheugenkaart in de telefoon te steken, en een oplader en koptelefoon dienen los als accessoire aangeschaft te worden.

Abboneer op een lidmaadschap

HP/De Tijd heeft een gratis app

Ontvang dagelijks actuele achtergrond, opinie en inspiratie op het nieuws op uw smartphone of tablet. Lees de actuele columns van onze website, blader door de laatst verschenen nummers en krijg exclusief toegang tot eerdere edities.

Download de app

Naast de S21 zullen ook de S21 Plus en S21 Ultra op 29 januari verkrijgbaar zijn. Waar de S21 als compact instapmodel wordt gezien, is de S21 Plus iets groter met dezelfde specificaties en biedt de S21 Ultra het grootste scherm met de beste hardware.

Vergelijking met de Samsung S20

De S21 is de opvolger van de Samsung S20, die vorig jaar gelanceerd is. Hoewel de nieuwste smartphone van Samsung overeenkomsten vertoont met zijn voorganger (zoals de camera’s, de 5G-connectiviteit en de batterij) zijn er uiteraard verschillen. Zo beschikt de S21 over een nog krachtigere processor die dertig procent sneller is (en zelfs veertig procent op grafisch gebied) en draait het toestel op het nieuwe Android 11. Een S20 heeft daarentegen als voordelen dat deze wel voorzien is van een microSD-slot en wordt geleverd met een oplader en koptelefoon. Bovendien is een S20 al gauw 150 tot 250 euro goedkoper omdat het een model van vorig jaar betreft.

Waarom de vroege lancering van de Samsung S21?

In november 2020 verschenen er al berichten dat de nieuwe Samsung S21 vanaf januari 2021 leverbaar zou zijn. Dit verbaasde velen, want eerdere Galaxy S flagships verschenen eerdere jaren meestal in februari of maart. Waarom er dit jaar gekozen is voor een vroegere lancering? Meerdere bronnen geven aan dat Samsung deze richting heeft gekozen om marktaandeel van Huawei af te kunnen snoepen. Dit merk wisselde afgelopen jaar stuivertje met Samsung als het ging om grootste verkoopaantallen. Samsung wil door de vroegere lancering mogelijk profiteren van het handelsverbod tegen Huawei in de VS en de voorsprong die er eind 2020 was.