Spring naar de content

Kies voor duurzaam, ook voor je kleding

Zo langzamerhand beginnen we ons steeds meer bewust te worden van de impact van verspilling op het milieu. We kopen minder voedsel tegelijk en verwerken de restjes die toch overblijven tot de meest heerlijke maaltijden. We werken, zoveel mogelijk, papierloos en we drinken water uit de kraan in plaats van steeds nieuwe flessen aan te schaffen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:

Maar we kunnen nog meer doen. Door goed na te denken voor je nieuwe kleding aanschaft, kun je er voor zorgen dat je niet te veel kleding hebt en dat de nieuwe kleding die je koopt zo duurzaam mogelijk is geproduceerd.

Duurzame kleding is nodig

Wist je dat het produceren van kleding meer impact heeft op het milieu dan de wereldwijde scheep- en luchtvaart? Dat komt door verschillende factoren. Zo is zijn er veel (chemische) stoffen nodig om kunstvezels te maken (denk aan polyester, nylon en acryl). Daarbij kost het produceren van veel kledingstukken veel water. Zo kost het produceren van een jeans zo’n 8.000 liter water en het produceren van een shirt zo’n 2.700 liter water. Water dat na het gebruik dusdanig vervuild is dat het niet meer als drinkwater kan worden gebruikt. En dan komt het transport er nog bij. Doordat veel kleding van een mindere kwaliteit is, is er meer kleding nodig. Al deze kleding moet getransporteerd worden, vaak vanuit verre buitenlanden. Dit zorgt voor vervuiling door het gebruik van kerosine en diesel.

Kies duurzame kleding

Als je voor duurzame kleding wilt kiezen, dan kun je bij veel kleding- en schoenenmerken terecht.

Zo is er bijvoorbeeld Teym. Een kledingmerk dat van Nederlandse origine is. Teym wordt ontworpen in Amsterdam en geproduceerd in Europa. Teym kiest ervoor om goede kleding te maken die op veel manieren gecombineerd kan worden. Zo heb je minder kleding nodig en draag je dus bij aan een beter milieu.

Wil je duurzame schoenen? Dan loont het de moeite om eens te kijken bij Veja. De sneakers van Veja zijn ontstaan uit de vraag of een betere wereld mogelijk is. Veja sneakers worden geproduceerd uit biologisch katoen, wilde rubber en plantaardig gelooid leer. Er is zelfs een volledige vegan sneaker beschikbaar.

Maar vergeet je ondergoed niet. Kies Undiemeister voor heren boxershorts. Deze boxershorts (en ook t-shirts) worden geproduceerd met MellowoodⓇ. Dit is een blend van beukenhout, biologisch katoen en elastaan. MellowoodⓇ is CO2 neutraal en bespaart maximaal water. Daarbij is MellowoodⓇ zeer comfortabel om te dragen. Het is zijdezacht, ademend en antibacterieel. De boxershorts en t-shirts van Undiemeister blijven prachtig, ook na het wassen.

Je ziet het: er is keuze genoeg. Welke duurzame kleding kies jij?