Spring naar de content
bron: anp

De verleiding van de onderwerping

Onlangs verscheen van Katie Roiphe een onthullend boek over de neiging van veel vrouwen om in het openbaar sterk te zijn, maar binnenshuis zwak. Waarom geven ook veel carrièrevrouwen zich thuis vrijwillig over aan de grillen van hun man? Waar komt deze angst voor onafhankelijkheid vandaan?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Emma Brunt

Als mijn moeder vond dat haar garderobe aangevuld moest worden, koos ze een middag waarop ik vrij was van school en troonde mij mee naar de allerdeftigste winkel die ze kende, de Bonneterie in Den Haag, een met hoogpolig tapijt belegd damespaleis dat ze nooit zonder enige schroom betrad. We waren dan algauw anderhalf uur bezig met passen, terwijl een discrete winkeljuffrouw geruisloos in- en uitliep met armen vol kleren, terwijl mijn moeder voor de spiegel heen en weer draaide en aarzelde. Werd het de rode jurk met de kapmouwtjes, of toch de groene met dat kokette zwartfluwelen strikje bij de kraag? Op die manier voerde ze de spanning graag een beetje op, hoewel de afloop bij voorbaat vaststond: beide jurken werden tenslotte voor haar weggehangen, tot nader order, want eerst moesten we nog naar het accountants-bureau van mijn vader om hem om toestemming te vragen voor deze aankoop. 

En ook die stap in het proces werd omgeven met het soort rituele ernst die de hele onderneming kenmerkte: het grote bureau waar mijn vader achter vandaan moest komen was op zichzelf al imponerend genoeg. De nerveuze lachjes van de secretaresses die mijn moeder en mij kwamen begroeten deden de rest: wij waren Hoog Bezoek, zoveel was duidelijk, al kwamen we strikt genomen juist nogal bedeesd om geld vragen. Ik heb nooit meegemaakt dat mijn vader ergens nee op zei, die keuzemogelijkheid was kennelijk niet opgenomen in het script, maar dat nam niet weg dat zelfs de pyjamazak in de vorm van een poes met een rits in haar buik, bedoeld als pronkstuk voor mijn meisjeskamer, een aparte toelichting behoefde alvorens goedgekeurd te worden.

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap