Spring naar de content
bron: anp

De verrukkingen en wreedheden van Indië

In De tuinen van Buitenzorg schrijft Jan Brokken over het veelbewogen verblijf van zijn ouders in Nederlands-Indië. De hoofdthema’s uit zijn oeuvre – de reis en de muziek – komen er op ingenieuze wijze in samen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Thomas van den Bergh

Lang gold Jan Brokken als een buitenbeentje in de letteren, als iemand die tussen de geijkte kaders door glipte. Voor een journalist waren zijn reportages te diepgravend en impressionistisch, voor een literator zat hij juist te veel vastgeklonken aan de werkelijkheid. Critici zagen wel dat die Brokken mooie boeken schreef, maar bij het grote publiek bleef hij ondergewaardeerd.

Dat veranderde in de nieuwe eeuw met het verschijnen van het tweeluik Mijn kleine waanzin en In het huis van de dichter, twee autobiografische romans, en vooral met De vergelding, waarin hij een onbekende oorlogsgeschiedenis openbaarde die zich in zijn geboortedorp Rhoon afspeelde. Door zichzelf en zijn eigen historie meer te verbinden met zijn onderzoeksjournalistieke werk, kregen deze boeken een extra dimensie, een noodzaak. Hiermee werd Brokken eindelijk erkend als de literaire auteur die hij is. Het wachten is nu alleen nog op een grote literaire prijs.

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap