Spring naar de content

Drie hernieuwbare energiebronnen waar je gebruik van kunt maken

Bij het energie vergelijken kun je kiezen voor duurzame energie, wat gebruik maakt van een hernieuwbare energiebron. Dit betekent energie die duurzaam is en iets is dat niet opraakt of eindeloos is, zoals de zon. Als je de term ‘alternatieve energie’ hoort, verwijst dit meestal ook naar hernieuwbare energiebronnen. Het betekent energiebronnen die een alternatief zijn voor de meest gebruikte niet-duurzame bronnen, zoals steenkool. Er zijn een aantal hernieuwbare energiebronnen waar gebruik van kan worden gemaakt. In dit artikel worden drie voorbeelden van de duurzame bronnen van energie genoemd en uitgelegd. 

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:

Windenergie

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Wind is een overvloedige bron van schone energie. Windparken zijn een steeds vertrouwder gezicht in Nederland, waarbij windenergie een steeds grotere bijdrage levert aan het energiegebruik. Om elektriciteit uit windenergie te benutten, worden turbines gebruikt om generatoren aan te drijven die vervolgens elektriciteit aan het consumenten leveren. Hoewel er huishoudelijke of ‘off-grid’ generatie systemen beschikbaar zijn, is niet elk pand geschikt voor een windturbine in huis. In ons land worden de windparken met name geplaatst op zee, wat natuurlijk perfect is. Toch vind je in Nederland ook windturbines op het vasteland, waar niet iedereen altijd even blij mee is.

Zonne-energie

Zonlicht is een van de meest voorkomende en vrij beschikbare energiebronnen van onze planeet. De hoeveelheid zonne-energie die in één uur het aardoppervlak bereikt, is meer dan de totale energiebehoefte van de planeet voor een heel jaar. Hoewel het klinkt als een perfecte bron van hernieuwbare energie, varieert de hoeveelheid zonne-energie die we kunnen gebruiken afhankelijk van het tijdstip van de dag en het seizoen van het jaar, evenals de geografische locatie. In Nederland wordt zonne-energie een steeds populairdere manier om je energieverbruik aan te vullen. Dit kun je ook zelf doen met behulp van zonnepanelen, die veel geplaatst worden op de daken van huizen.

Waterkracht

Als hernieuwbare energiebron is waterkracht een van de meest commercieel ontwikkelde. Door een dam of barrière te bouwen, kan een groot reservoir worden gebruikt om een gecontroleerde waterstroom te creëren die een turbine aandrijft en elektriciteit opwekt. Deze energiebron is vaak betrouwbaarder dan zonne- of windenergie en maakt het ook mogelijk om elektriciteit op te slaan voor gebruik wanneer de vraag een piek bereikt. Net als windenergie kan waterkracht in bepaalde situaties meer levensvatbaar zijn als commerciële energiebron. Toch kan het ook worden gebruikt voor huishoudelijk gebruik, al hangt dit sterk af van het type onroerend goed.