Spring naar de content
bron: Bram Petraeus

Het beste land om gek te worden

Er gaat meer geld dan ooit naar de ggz, en toch zijn we er niet gelukkiger op geworden. We gaan te veel naar de psychiater, schrijft hoogleraar psychiatrie Damiaan Denys (55) in zijn nieuwe boek. Eenzaamheid, stress, relaties – we zullen het vooral zelf moeten oplossen. ‘Lijden is geen negatieve onderbreking van het leven, maar juist onlosmakelijk met het bestaan verbonden.’

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Willem Pekelder

Damiaan Denys, pittig/vriendelijke uitstraling, serveert thee met zuidvruchten en neemt plaats aan de eettafel van zijn woonboerderij. De Vlaming verblijft nu zo’n twintig jaar in Nederland. En dat met veel plezier. “Men is hier wat oordeellozer dan in andere landen, waardoor je als buitenlander sneller een kans krijgt. In België word je meer op je afkomst bekeken. Een nadeel alhier is wel de enorme drang tot regelgeving.” We zouden het in het interview nog uitgebreid hebben over die regeldruk in zijn eigen vakgebied.

Maar vooral over het oneigenlijke gebruik van de psychiatrie, dat in Denys’ ogen hand over hand toeneemt. Het gaat volgens de psychiater/filosoof dan om klachten die tot het normale menselijke lijden behoren. Hij wijdde er een analytisch en boeiend boek aan, waarover we deze decembermiddag spreken: Het tekort van het teveel – De paradox van de mentale zorg.

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap