Spring naar de content

Het groepsdier man

Mannen verkeren – meer dan vrouwen – graag in grote groepen. Zo ook het eerste team van voetbalvereniging Sleat in Friesland. Wat verklaart dit verschil en welke voordelen halen mannen uit hun activiteiten in groepsverband? Een voorpublicatie uit het boek Het nut van de man van Maarten Huygen, dat onderzoekt wat mannelijkheid inhoudt in onze samenleving: mannenvriendschap, vaderschap, de achterstand van jongens in het onderwijs, mannen aan de top én aan de onderkant.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Maarten Huygen

Op een warme herfstnamiddag baden de mannen van het eerste team van de voetbalvereniging Sleat uit het Friese Sloten in de glorie van de overwinning. De spelers hebben hun T-shirt uitgetrokken en warmen zich aan de laatste zonnestralen van de middag. Ze zijn tussen de twintig en de dertig, soms nog studerend, maar meestal al werkend in uiteenlopende beroepen, van chauffeur tot en met accountant. In de laatste warme zonnestralen van de dag voelen ze zich aangenaam rozig. Met 3-1 hebben ze gewonnen van het naburige Stavoren.

Breeduit zitten ze met een kwartliterflesje bier op het terras van gewone stoepstenen voor de kantine. Hun blik is dromerig van vermoeidheid en van de beelden van de heftige wedstrijd die nog in hun hoofd zitten. Om hen heen staan meegenietend wat clubgenoten, jongens uit het publiek en teamgenoten die niet mee konden spelen omdat ze geblesseerd zijn. Felicitaties, napraten over spannende momenten.

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap