Spring naar de content

Volledig anoniem op internet met VPN

We komen de term VPN steeds vaker tegen. Maar wat is VPN, wat kun je ermee en waarom wil je het?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:

Wat is VPN?

VPN is een verbinding die jouw computer maakt met een anonieme server. VPN staat voor Virtual Private Network. Dit zorgt ervoor dat jouw IP-adres niet zichtbaar is. Hierdoor is je locatie niet te achterhalen. Je IP-adres is het adres dat je computer heeft op internet. In sommige gevallen is het niet handig dat bekend is waar jouw computer staat. Een simpel voorbeeld is het willen kijken van films op bijvoorbeeld Netflix. Netflix Nederland en Netflix Amerika hebben andere content. Het kan dus zijn dat je een film wilt kijken die al wel in Amerika uit is, maar nog niet in Nederland. Om deze film toch te kunnen kijken, kun je via een Amerikaanse VPN naar Netflix gaan.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Wat kun je met VPN?

Met VPN kun je volledig anoniem op internet. Dit is zoals in het voorbeeld hierboven handig voor recreatieve doeleinden, maar het kan ook een vorm van beveiliging zijn.

Sommige informatie is vertrouwelijk en dient te worden beschermd. We denken vaak dat onze mail privé is, maar iemand die écht wil, kan ook jouw mail kraken. Om dat te voorkomen kun je VPN inschakelen. Je verstuurt dan niet meer zomaar mail van de ene naar de andere computer. Je verstuurt je mail dan van jouw computer naar een anonieme server, waarvan de mail wordt doorgestuurd naar de computer van de ontvanger. Ondertussen wordt de mail ook nog eens versleuteld, zodat deze onleesbaar wordt gemaakt voor iedereen die niet de officiële ontvanger is. Met een gebruikersnaam en wachtwoord is deze mail te openen.

Zo kunnen ook gevoelige en vertrouwelijke documenten veilig worden verstuurd.

VPN en thuiswerken zijn een goede combinatie

Nu we zoveel thuiswerken in verband met de corona-pandemie hebben we steeds meer behoefte aan een veilige verbinding met het internet. Dankzij een goede VPN verbinding is het nu mogelijk om thuis net zo veilig te werken als op kantoor. Het is dan ook niet voor niets dat het gebruik van VPN in het afgelopen jaar, sinds het begin van de corona-crisis enorm is gestegen. Er is vooral veel vraag naar VPN’s met een extra verificatie. Medewerkers moeten dan een extra code invoeren die zij op hun telefoon ontvangen. Zo wordt het gebruik van een VPN nog veiliger!

Waarom wil je VPN?

Je wilt VPN omdat je gaat voor veiligheid. Je wilt niet dat jouw gegevens “op straat” komen te liggen en je wilt privacy. Met een VPN ben je volledig anoniem. Dat heeft bijvoorbeeld als voordeel dat je veilig openbare netwerken kunt gebruiken. Ook is jouw locatie niet te achterhalen. Met een VPN als Expressvpn heb je een goede VPN te pakken.