Spring naar de content

Dit jaar geen Boekenbal; Boekenweek wordt verplaatst naar de zomer

Dit voorjaar is er voor het eerst in decennia geen Boekenweek, en dus ook geen Boekenbal, meldt de CPNB.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Nick Muller

In verband met de huidige maatregelen is besloten om de Boekenweek te verplaatsen naar een nog nader te bepalen moment in de zomer, wanneer de boekhandels en de bibliotheken weer volledig zijn geopend. De start en de afsluiting van de feestelijke week zullen dit jaar komen te vervallen. Traditiegetrouw wordt de Boekenweek geopend met het Boekenbal en afgesloten met een dag gratis reizen – mits je in het bezit bent van het Boekenweekgeschenk – bij hoofdsponsor NS. Gezien de huidige omstandigheden, acht de organisatie het niet verantwoordelijk om deze dagen door te laten gaan.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Eveline Aendekerk, directeur van de CPNB, zegt in een persbericht: “Er is op dit moment nog te veel onduidelijkheid over de situatie begin maart om vol in te zetten op dit grote jaarlijkse lezersfestijn. We hebben daarom besloten gehoor te geven aan het dringende verzoek van de boekhandels om de Boekenweek pas te vieren wanneer zij open zijn. Een moeilijke beslissing temeer omdat de Boekenweek van groot belang is voor het hele boekenvak – voor schrijvers, uitgevers, bibliotheken en de boekhandels. Zo hebben veel auteurs optredens rond de Boekenweek gepland staan, geven uitgeverijen nieuwe titels uit, hebben bibliotheken volop programmering en is de financiële impuls voor boekhandels broodnodig. Vanaf maart starten we daarom Het voorwoord van de Boekenweek.”

In de oorspronkelijke Boekenweek – die van 6 tot 14 maart zou lopen – wordt volgens het persbericht aandacht besteed aan het boek. In deze week worden tal van on- en offline activiteiten georganiseerd. Op 5 maart, de avond van het Boekenbal, zal er een speciale tv-uitzending gemaakt worden vanuit de lege Stadsschouwburg in Amsterdam, waaraan diverse auteurs hun medewerking zullen verlenen. Het Boekenweekgeschenk Wat wij zagen van Hanna Bervoets zal wel pas aankomende zomer cadeau worden gedaan door de boekhandels. Ook het Boekenweekessay De genocidefax van Roxane van Iperen zal dan pas te koop zijn.

Onderwerpen